Blumberg: Bliži se kraj „tiraniji“ dolara

Hegemonija dolara je počela da se ruši. Svjetski lideri koji su ranije mirili sa trenutnim stanjem sada odbacuju američku valutu, piše agencija Blumberg.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u septembru nazvao „apsurdnom“ situaciju kada Evropljani moraju da kupuju svoju robu za dolare, dok je ministar finansija Francuske Bruno Le Majer otvoreno izjavio da želi za svoju zemlju „potpuno nezavisne“ od SAD finansijske instrumente, podsjetila je agencija.

Rusija, kako naglašava Blumberg, smanjuje svoje rezerve u dolarima zbog porasta rizika prilikom izvođenja međunarodnih transakcija, dok Kina baca izazov dominaciji američke valute na svjetskom energetskom tržištu, zaključujući ugovore u juanima.

Takve promjene u ravnoteži su loša vijest za SAD, smatra autor materijala. Neposredni rizik za dolar su korišćenje Vašingtona finansijskih sankcija, uključujući i protiv svojih saveznika u svijetu, ukazuje Blumberg.

Lideri EU, kao odgovor na udar na njih ekonomski suverenitet otvoreno rade na sopstvenom platnom sistemu koji bi omogućio evropskim kompanijama da vode poslove sa zemljama koje se nalaze pod sankcijama bez rizika od odmazde SAD, piše agencija.

Čak i ako Evropa uskoro ne reši pitanje zaobilazenja američkih sankcija, sama težnja ka tome će se smatrati kao deo širokog nezadovoljstva vladavinom dolara koje samo raste, ukazuje se u članku.

Kako navodi Blumberg, u ovom trenutku jedna od glavnih prednosti dolara je slabost drugih valuta: eurozona ima niz problema, dok Kina sa oprezom prilazi pitanju otvorenosti tokova kapitala i globalnoj trgovini.

SEEbiz

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *