Kreće “dedolarizacija” Rusije

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je odvajanje finansija od američkog dolara.

To je za ruske medije izjavio šef VTB banke Andrej Kostin, koji dodaje da taj potez ne znači i potpuni oproštaj od američke valute.

Ideja o de dolarizaciji ruske ekonomije u poslednje vrijeme je aktuelno pitanje, posebno zbog većih tenzija po uvođenju sankcija.

Sam Kostin je predložio nekoliko načina da se promoviše ruska rublja u međunarodnim tokovima.

U maju je Putin rekao da Rusija više ne može da vjeruje finansijskom sistemu u kojem dominira američki dolar. Tada je dodao da je monopol dolara opasan za globalnu ekonomiju.

Rusko ministarstvo finansija već je podržalo Kostinov plan.

Ministar Maksim Oreškin napominje da se uloga američke valute već aktivno smanjuje. Centralna banka Rusije takođe se zalaže za politiku dedolarizacije.

Direktor Centralne banke Irana Abdolanser Hemati je na sastanku sa predstavnicima Rusije i Turske razgovarao o korišćenju nacionalnih valuta umjesto dolara u međusobnoj trgovini, piše list „Teheran tajms“.

“Odlučili smo da radimo na sporazumima na sastanku sa direktorom Centralne banke Rusije u Moskvi“, prenijela je prije manje od mjesec dana agencija ILNA riječi direktora Centralne banke Irana.

Teheran je bio domaćin razgovora lidera Rusije, Turske i Irana, Vladimira Putina, Redžepa Tajipa Erdoana i Hasana Rohanija. Glavne teme diskusije bili su proces rješavanja krize u Siriji i situacija u provinciji Idlibu u toj zemlji.

Ranije je Erdoan pozvao na okončanje dominacije dolara u međunarodnoj trgovini i prelazak na trgovinu u nacionalnim valutama. Turski lider je istakao da se sistem vezan za dolar pretvorio u najveći problem, a trgovinski ratovi i protekcionizam primoravaju da se iskoriste nove strategije u mnogim oblastima. Cilj manipulacije deviznim kursevima je da se u pitanje dovede jaka i zdrava turska ekonomija, naglasio je Erdoan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *