10 nužnih troškova za startup i deset koje morate izbjegavati

Dodajte komentar

Nije tajna da startupi često propadnu jer upadnu u zamku – potroše novac na stvari koje nisu toliko važne.

To naravno ne znači da treba škrtariti, ali morate odrediti šta je zaista važno, a šta ne.

Fortune je napravio listu od deset stvari na koje svakako morate potrošiti novac, ali i deset koje morate izbjegavati.

10 nužnih troškova

Biznis plan – iako su mnogi podijeljeni oko toga je li potreban ili ne, morate znati koji vam je cilj i kako ćete do njega doći.

Ispitivanje tržišta – nikada nemojte potrošiti novac prije nego saznate šta su korisnici spremni da kupe. Za uspjeh je važno znati što se na tržištu traži.

Finansijski direktor ili računovođa – dobar finansijski direktor ili računovođa uštedjeće vam više novca nego što ćete potrošiti na njihovu platu. Oni znaju u šta morate ulagati i gdje ćete zaraditi.

Platite ručak onima koji su važniji od vas – ovo je životna lekcija jednog od najbogatijih ljudi u Aziji, a zapravo se samo radi o dobrom networkingu. Trošak jednog ručka vrijedi puno više nego što mislite.

Pravni savjeti – svi koji pokreću neki startup moraju imati dobar pravni savjet bilo da se radi o osnovnoj papirologiji za otvaranje kompanije ili nekoj većoj pravnoj zavrzlami. Uvijek platite za dobar pravni savjet, jer bi vas u budućnosti jedna greška mogla skupo koštati.

Poreski stručnjaci – osim što ćete izgubiti jako puno vremena ako sami sređujete poresku prijavu nećete je dobro popuniti kao što će je napraviti profesionalac, a i dobro će vam doći da u februaru možete mirno spavati.

Služba za korisnike – u biznisu postoji uzrečica da je prodaja bez korisničke podrške isto kao da novac čuvate u džep s rupom. To je važan dio vaše kompanije i isplati se u nju uložiti.

Marketing i brending – često se događa da se ovaj dio posla odradi loše i nemojte trošiti novac bezveze, već ga mudro uložite u targetirane kampanje čije rezultate možete stalno kontrolisati.

PR – još jedna mjera oko koje se često lome koplja, ali vaše vrijeme kao osnivača kompanije je previše vrijedno da biste ga trošili na nešto što za vas mogu kvalitetno odraditi profesionalci.

Tehnička podrška – kao i za PR, uzmite profesionalce koji će vam voditi web i održavati servere, jer to vrijeme možete utrošiti na nešto puno važnije, kao što je recimo održavanje odnosa sa klijentima.

10 stvari koje morate izbjegavati

Skupe pretplatničke usluge – razni softveri i slične usluge često imaju i besplatne alternative. Koristite njih dok ne budete sigurni da vam baš trebaju plaćene usluge.

Skupa odjeća – nemojte da vaš ego postane veći od vašeg posla. Naravno da bi trebalod a iztgeledate profesionalno, ali uvijek možete proći jeftinije od skupih brendova

Fancy kancelarija – svi želimo da imamo lijepu kancelariju, ali troškovi s takvom kancelarijom nemaju kraja. usredsredite se prvo na posao, a kancelarija neka sačeka.

Skupa oprema – i kada je oprema u pitanju, svi želimo da imamo najnoviju i najbolju tehnologiju, ali to ne znači da vam je nužna niti da će vam biti od najbolje koristi za posao. Kupite samo ono što vam zaista treba.

Zapošljavanje prije vremena – zabavno je zapošljavati ljude i gledati kako vaš startup postaje velika kompanija, ali ako još niste spremni i ako obim posla to ne traži samo bacate novac. Za početak uzmite honorarce.

Ekstravagantne žurke i putovanja – i ovo je jako zabavno, ali nimalo mudro. Ova vrsta troška u mladoj, novoj kompaniji nije znak uspjeha, već loših odluka.

Akcije čije rezultate ne možete provjeriti – PR, marketing ili brending, sve od toga što radite nemojte raditi ako ne možete procijeniti kakav je njihov rezultat.

Kupovanje followera i lajkova i e-mail marketing – ovo je najlošiji način da dođete do korisnika, a uz to se smatra scamom. Super je reći da imate na hiljade followera i lajkova, ali ako su lažni nikad nećete vratiti uloženo.

Skupe dostave i beskorisno štampanje – štampanje loga i izrada jeftinijih vizitki ima smisla, ali zaustavite se na tome. Prvo upoznajte svoje korisnike i njihove potrebe, a onda se pozabavite sa skladištima, štampom i ostalim.

Trošenje novca prije nego ste ga zaradili – osim ako nemate velikodušne investitore za koje ste sigurni da će uložiti novac u vaš posao, nemojte se baciti u prevelike troškove koje nećete moći pokriti. Kao što se kaže da morate živjeti u svojim okvirima u privatnom životu isto se odnosi i na posao.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *