Appleove dionice na rekordu

Wall Street sve intenzivnije koketira s ulaskom u bikovski trend jer su dionice Applea postigle rekord, nafta je brzo pala nakon skoka u ponedjeljak.

Zbivanja na finansijskim tržištima opet su vrlo živa, i to ne samo zato što su sve bliže sjednice Feda (13.-14. juna) i ECB-a (15. juna). Apple je u ponedjeljak predstavio svoj prvi uređaj za virtualnu stvarnost, Vision Pro headset, koji osobu vodi u virtualni svijet snova.

S uređajem koji prvi put nakon devet godina (Apple Watch) ulazi u novu kategoriju proizvoda, Apple se takmiči s Metom koja razvija vlastiti metaverzum. Cijena Vision Pro iznosi pozamašnih 3499 USD, što je znatno više od konkurencije. Čak i prije nego što je Tim Cook predstavio Vision Pro, dionice su dostigle rekord prvi put u 17 mjeseci, ali su pale nakon događaja i Apple je završio trgovanje u ponedjeljak s padom od 0,76 posto, a utorak s još 0,24 posto, nešto ispod 180 dolara. No, zato su dionice Unityja skočile 17 posto nakon što je Apple najavio partnerstvo s proizvođačem softvera.

U Morgan Stanleyju podigli su ciljanu vrijednost dionice Applea na 190 dolara, iako trenutno kotiraju na više od 28 puta većoj zaradi od očekivane zarade po dionici, što je znatno iznad medijana ovog sektora (12,8). No, ove godine (nakon prošlogodišnjih strmoglavih padova) očito je sve u znaku dionica velikih tehnoloških kompanija, posebno onih iza kojih stoje nove tehnologije, posebno vještačka inteligencija. Rekordnih 8,5 milijardi dolara protekle nedjelje je ušlo u tehnološke dioničke fondove, prema podacima Bank of America.

Pet najvećih dionica unutar S&P 500 sada čine gotovo 25% ukupnog indeksa, što je rekord u više od 50 godina. Takođe je važno istaknuti da je S&P 500 trenutno na desetomjesečnom vrhu i da se već odbio 20 posto od svog pada, što znači da ulazi u bikovski trend, iako nema puno onih koji ovogodišnji rast još uvijek označavaju kao rast unutar medveđeg trenda.

Da se svjetska ekonomija  još uvijek suočava s velikim izazovima, možda je očiglednije od berzi na naftnim tržištima. Svakako, cijena nafte značajno je porasla u ponedjeljak nakon što je najveći izvoznik, Saudijska Arabija, najavila da će od juna dobrovoljno smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno (s 10 na 9 miliona), što je dio šireg konsenzusa članice Opec+ kartela koji se s nižim kvotama ekstrakcije suprotstavlja nižim cijenama zbog sve izglednije recesije. Opec+ će ukupno smanjiti proizvodnju za gotovo 3,7 miliona barela, što predstavlja 3,6 posto globalne potražnje za naftom.

No, u utorak je nafta opet znatno pojeftinila. Ako se u ponedjeljak za Brent trebalo platiti gotovo 79 dolara, u utorak naveče cijena je bila samo 76 dolara. Ponovno su u prvom planu strahovi od ponovnog dizanja kamatnih stopa od strane Feda, a time i veće vjerovatnoće recesije. Raspoloženje je dodatno pogoršala vijest da su industrijske narudžbe u Njemačkoj u aprilu pale za 0,4 posto, dok su analitičari očekivali blagi porast.

Autor: Marko Majić

Izvor: SEEbiz.eu

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.