UBS 12. juna zvanično preuzima Credit Suisse: Stvara se div vrijedan 1,6 triliona dolara

Dodajte komentar

UBS očekuje da će završiti akviziciju Credit Suisse već 12. juna 2023. Tada će Credit Suisse Group AG biti spojen sa UBS Group AG. Završetak je podložan izjavi o registraciji, koja pokriva dionice koje treba isporučiti, koju Komisija za vrijednosne papire i berzu SAD proglasi efektivnim i da UBS ispuni ostale preostale uslove zatvaranja ili da ih odustane, navodi UBS.

Na ovaj način stvara se banka s bilansom od 1,6 triliona dolara.

Po završetku, dionice Credit Suisse i američke depozitne dionice (ADS) će biti uklonjene sa SIX Swiss Exchange (SIX) i New York Stock Exchange (NYSE). Dioničari Credit Suisse će dobiti jednu dionicu UBS-a za svakih 22,48 dionica u posjedu. Razmjena Credit Suisse ADS-a može biti predmet određenih naknada.

“Obaveze Credit Suisse Group AG po njenim neizmirenim dužničkim hartijama od vrednosti će postati obaveze UBS Group AG. Dodatne informacije o specifičnim izdanjima hartija od vrijednosti će biti sadržane u obavještenjima za investitore koja će se blagovremeno distribuirati na relevantnim berzama, uključujući stranicu Službenih obavještenja SIX Swiss Exchange i, za određene napomene, Depozitarno povjereničko društvo (DTC)”, navodi se iz UBS-a.

Najveća švajcarska banka je 19. marta pristala da plati tri milijarde franaka (3,37 milijardi dolara) te preuzme gubitke do pet milijardi franaka svog manjeg švajcarskog konkurenta, nakon što ga je pad povjerenja klijenata doveo do bankrota, što je primoralo švajcarske vlasti da djeluju kako bi se spriječila šira bankarska kriza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *