Snažan rast indeksa azijskih tržišta

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta su značajno porasla nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden tokom vikenda potpisao zakon o gornjoj granici duga koji je omogućio SAD-u da izbjegne neispunjenje svojih finansijskih obaveza.

Kompromisni zakon o gornjoj granici duga prošao je Senat s razlikom od 63 prema 36 glasova u četvrtak uveče, dobivši dovoljno podrške obije stranke da se pređe prag od 60 glasova u domu kako i izbjegne filibuster. U srijedu je prošao kroz Predstavnički dom nakon 72 sata, sa 314-117 glasova.

Hongkonški Hang Seng indeks u ponedjeljak je zabilježio rast od 0,54%, produživši svoj uspon u odnosu na porast od 4% konstatovan na sjednici u petak. Tržišta kontinentalne Kine suprotstavila su se trendu, s neznatnim porastom Shanghai Compositea i padom Shenzhenske komponente za 0,62%.

Terminske cijene nafte takođe su porasle jer je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) podržala odluku Saudijske Arabije da smanji proizvodnju nafte za dodatnih milion barela dnevno.

U Japanu, Nikkei 225 dodatno je porastao nakon što je bio ispred konkurencije u maju, dobivši 1,82% kako bi se trgovalo na najvišem ogodišnjem nivou, dok je Topix porastao za 1,5%. Sljedeći nivo na koji će ulagači paziti biće oznaka od 32.000, što bi referentni indeks dovelo na najvišu vrijednost od 1989. godine.

Južnokorejski Kospi porastao je za 0,58%, a Kosdaq za 0,4%. Australski S&P/ASX 200 porastao je 1,08%, uoči sjutrašnje odluke centralne banke o kamatama.

U SAD-u su u petak sva tri glavna indeksa dobila preko 1%, pri čemu je Dow Jones Industrial Average skočio 2,12% što je njegov najbolji dan od januara. S&P 500 popeo se 1,45%, dok je Nasdaq Composite napredovao 1,07% i tako dostigao najviši sedmični nivo od aprila 2022.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *