Evropa podijeljena oko predloga telekoma da se oporezuju tehnološke kompanije

Većina članica EU za sada odbija predlog evropskih velikih telekomunikacionih kompanija da se tehnološkim gigantima poput Gugla, Fejsbuka ili Netfliksa nametne poseban porez kojim bi se finansirale investicije u infrastrutkuru, a posebno u 5G mrežu.

Kako prenosi Rojters, ministri telekomunikacija iz 18 zemalja na sastanku sa komesarom za unutrašnje tržište Tijerijem Bretonom su ili odbili predlog da se uvede poseban porezna tehnološke firme ili su zatražili da se urade studije o potrebi da se uvede porez kao i o njegovim eventualnim efektima.

Već duže vrijeme velike kompanije popout Dojče telekoma, Oranža, Telefonike ili Telekoma Italija pokušavaju da nateraju velike tehnološke kompanije poput Alfabeta, vlasnika Gugla, Mete, vlasnika Fejsbuka, Amazon, Netfliks i druge da podele troškove izgradnje telekomunikacione infrastrukture sa obrazloženjem da protok podataka prema njima čini veliki deo internet saobraćaja.

S druge strane, tehnološke kompanije tvrde da one već investiraju u digitalni ekosistem i odbacuju ideju o nametu.

Evropski ministri telekomunikacija osim zahtjeva za studijom efekata takvog poreza, strahuju i od smanjenja investicija tehnoloških kompanija, kao i da bi taj namet mogli da prebace na potrošače.

Oni su takođe upozorili na moguće kršenje pravila „inetrnet neutralnosti“, koje zahtijeva da svaki korisnik interneta bude tretiran jednako.

Prema pisanju ovog medija uvođenju poreza na tehnološke firme usprotivili su se predstavnici Austrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Njemačke, Irske, Litvanije, Malte i Holandije.

S druge strane, među zemljama koje su podržale ideju našle su se Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Španija i Kipar.
Poljska, Rumunija i Portugal bile su neutralne.

Breton bi trebalo do kraja juna da pripremi izvještaj sa stavovima telekoma, velikih tehnoloških kompanija i drugih, koji bi trebalo da pomogne u donošenju odluke.

(Danas.rs)

Check Also

IRF će ponedeljak predstaviti projekat “Women on boards”

Investiciono-razvojni fond (IRF) će, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, u ponedeljak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.