Vještak treba da utvrdi vrijednost radova na putu Meljine – Petijevići

Dodajte komentar

Vještak građevinske struke Jovica Radovanoviću radiće nalaz o kvalitetu, standardima i vrijednosti izvedenih radova na putu Meljine-Petijevići, odnosno dionici Kotobilje, koja je predmet spora između države i kompanije Univerzal monte, koja je bila investitor na sanaciji ovog puta, a koja potražuje skoro pet miliona eura odštete zbog raskida ugovora.

Na juče održanom ročištu, sudija Privrednog suda Vladimir Bulatović usvojio je predlog zaštitnice imovinsko-pravnih odnosa Slavice Laković za vještačenje uprkos protivljenju zastupnika Univerzal montea Mladena Ivanovića, ali će naknadnim rješenjem odrediti nivo vještačenja.

Naime, Univerzal monte smatra da je osnov (pravni-ekonomski razlog) za zaključenje sporazuma o raski du sporazuma na strani države sadržan u uvodnim napomenama i da je interes da se naplatna rampa trajno ukloni i prolaz putem postane besplatan, dok je tužiočev ekonomski razlog bio njegovo djelimično obeštećenje za sredstva uložena za izgradnju puta Meljine-Petijevići.

Ukazujem na član 1 sporazuma, u kojem je u stavu 1 propisano da su sporazumne strane saglasne da se raskida BOT sporazum sa danaom 8.5.2021 godine, a u stavu 2 da su sporazumne strane saglasne da nemaju međusobnih potraživanja po osnovu i u vezi sa BOT sporazumom, izuzev naknade predviđene članom 2 stav 2. Ovim sporazumom voljom stranaka stavljen je van snage prethodno zaključeni sporazum o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta od 10.1.2007. godine. Takav sporazum ugovornih strana zapravo predstavlja novi ugovor kojim se stari raskida i prestaje da proizvodi de jstva, pa su tvrdnja tužene oko navodnog neizvršenja ugovornih obaveza iz sporazuma koji je raskinut i njeni prigovori na kvalitet puta lišeni svakog osnova i značaja istakao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, upravo zato što je Univerzal monte izvršio sve svoje obaveze, Vlada je donijela zaključak kojim je usvojila informaciju o isplati sredstava i zadužila tadašnje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da isplati sredstva u iznosu od 4.000.000 eura, pa odgovor na pitanje zbog čega nisu isplaćena sredstva treba tražiti na terenu politike, a ne prava.

Zaštitnikudopisima Ministarstvu finansija potvrđuje i prihvata navode iz tužbe, dok iste na raspravi spori kazao je Ivanović.

Ugovor sa kompanijom Univerzal monte sporazumno je raskinula 7. maja 2021. godine vlada Zdravka Krivokapića i zadužila Ministarstvo finansi ja i socijalnog staranja da u budžetu za narednu godinu predvidi četiri miliona za isplatu te kompanije, ali ministarstvo kojim je rukovodio Milojko Spajić to nije uradilo, već je na kraju mandata donijet zaključak da se sredstva isplate iz budžetske rezerve. Ovo pitanje naslijedila je vlada Dritana Abazovića, ali je, umjesto isplate, dokumentaciju proslijedila SDT-u.

Država smatra da Univerzal monte nije ispunio svoju obavezu

Zaštitnica imovinsko-pravnih odnosa kazala je da, imajući u vidu da je na pripremnom ročištu predloženo vještačenje, smatra da bi trebalo da utvrditi da li je investitor postupio u skladu sa članom 2 stav 4 sporazuma o raskidu sporazuma, odnosno da li je dostavio svu raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju puta.

Da li je u dijelu puta na Kotobilju u cjelosti faktički na terenu završena ugovorena sanacija te dionice, a u skladu sa glavnim revidovanim projektom, te da li su svi radovi koji su izvršeni izvedeni po pravilima struke, odnosno po standardima u oblasti izgradnje javnih puteva’ Ako faktičko stanje nije na tom nivou, to 6i značilo da sanacija označene dionice nije izvedena po standardima, te da tužilac nije izvršio svoju obavezu kazala je Laković.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *