Spoljnotrgovinska razmjena 1,39 milijardi, najviše uvozimo iz Srbije

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za period od januara do aprila iznosila je 1,39 milijardi eura, pokazuju preliminarni podaci Monstata. To je, kako su naveli, rast od 13,6% u odnosu na isti period prošče godine.

Izvoz robe imao je vrijednost od 271 miliona eura, a uvoz oko, 1,1 milijardi eura. U odnosu na isti period lane, izvoz je bio manji za 2,7%, a uvoz veći za 18,4%.

– Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,3% i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 29,6% – saopštili su iz Monstata.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 161,3 miliona eura, koje čine električna energija sa 155,3 miliona i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 262,6 miliona eura, i to drumska vozila sa 92,4 miliona eura i ostalo.

Najviše robe u prva četiri mjeseca izvezli smo u Srbiju – 65,4 miliona eura. Slijede Bosna i Hercegovina sa 45,3 miliona i Slovenija sa 44,9 miliona eura.

– Srbija je bila i ubjedljivo najveći spoljnotrgovinski partner u uvozu, odakle je stigla roba vrijedna 187,3 miliona eura. Crna Gora je iz Kine uvezla robu u vrijednosti od 130,8 miliona, dok se na trećem mjestu nalazi Njemačka sa iz koje smo uvezli robu vrijednu 107 miliona eura – pokazuju podaci Monstata.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *