Azijska tržišta: Indeksi pali zbog sumnji u snažan oporavak Kine

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica pale pod utjecajem slabe privredne aktivnosti u Kini, što je podstaklo sumnje u snažan oporavak druge najveće svjetske ekonomije nakon pandemije, dok je kurs dolara na putu februarskih rekorda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica pao je u srijedu jedan posto, završivši maj s minusom od 2,4 posto, budući da su isparile nade investitora u snažan oporavak kineske ekonomije.

Najnoviji pokazatelj o privrednoj aktivnosti u Kini, PMI indeks spustio se s aprilskih 49,2 boda na 48,2 boda u maju, najniži nivo u zadnjih pet mjeseci.

Posljedično, i juan je pao na najniže prema dolaru u zadnjih šest mjseci od 7,109 juana za dolar, pa je tako od početka maja u minusu 2,6 posto, jer je sve više indikatora, od maloprodaje i rasta kredita do profita industrijskih kompanija ispod očekivanja, a u nekim slučajevima su zabilježili i pad.

“Postojale su zabrinutosti da bi kineski privredni povratak mogao biti toliko snažan da bi zakomplikovao borbu protiv inflacije centralnih banaka najbogatijih država. Nakon današnjeg podatka, takva očekivanja više nisu utemeljena”, smatra Carol Kong iz Commonwealth Bank of Australia.

Indeks berze u Hong Kongu bio je u minusu oko 6,45 sati od 2,25 posto, a burze u Šangaju za 0,74 posto.

(SEEbiz)

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.