Turska lira pala rekordno nisko nakon novog izbora Erdogana

Dodajte komentar

Turska lira je potonula kada je sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan osigurao svoju pobjedu na predsjedničkim izborima 2023., produživši svoju vladavinu u treću deceniju na vlasti.

Valutom se trgovalo po 19,97 u odnosu na dolar u ponedjeljak u 4 ujutro po londonskom vremenu nakon što je ranije pala na 20 za dolar.

“Imamo prilično pesimistične izglede za tursku liru kao rezultat Erdoganovog zadržavanja na dužnosti nakon izbora”, rekao je ekonomista za tržišta u razvoju Wells Fargoa i FX strateg Brendan McKenna za CNBC-jev “Squawk Box Asia”.

McKenna predviđa da će lira dostići novi najniži rekord prema dolaru do kraja drugog tromjesečja, a zatim 25 već sljedeće godine. Izgubila je oko 77% svoje vrijednosti u odnosu na dolar tokom posljednjih pet godina. Očekuje da će turski neortodoksni okviri monetarne i ekonomske politike ostati na snazi i dalje.

Turska monetarna politika stavlja naglasak na težnju za rastom i izvozno tržište, a ne na kroćenje inflacije, a Erdogan podržava nekonvencionalno stajalište da podizanje kamatnih stopa povećava inflaciju.

“Trenutni poredak jednostavno nije održiv”, rekao je viši strateg EM Sovereign Timothy Ash BlueBay Asset Managementa putem e-pošte.

“S ograničenim deviznim rezervama i izrazito negativnim realnim kamatnim stopama pritisak na liru je velik”, nastavio je Ash.

“Vrlo su mračni ekonomski i tržišni izgledi za Tursku”, dodao je McKenna.

Napomenuo je da bi “jedna srebrna podstava” u cijelom scenariju mogla biti sposobnost turske centralne banke da osigura swap linije deviznih rezervi sa zemljama Bliskog istoka i Kinom.

“Ako mogu nastaviti povlačiti te linije i eventualno proširiti i poboljšati te linije valute, možda postoji neka podrška u deviznoj intervenciji centralne banke”, dodao je.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *