Saudijska Arabija uskoro u Novoj razvojnoj banci BRICS?

Dodajte komentar

Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo finansijske opcije banke s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivača i dioničara, objavio je list Financial Times.

Novu razvojnu banku osnovale su 2015. članice BRICS grupe – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika kako bi kreditirale razvojne projekte u ekonomijama u nastajanju. Cilj BRICS banke je alternativa institucijama poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kojima upravljaju zapadne zemlje.

Banka je dosada dodijelila je 33 milijarde dolara zajmova za više od 96 projekata u pet zemalja osnivača, a u članstvo je u međuvremenu primila i Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Bangladeš.

“Bančin početni odobreni kapital iznosi 100 milijardi dolara, a članstvo je otvoreno za sve članice Ujedinjenih naroda”, stoji na internet stranici banke.

Članice BRICS-a imaju vlasnički udio od po 18,98 odsto, Egipat od 2,27 odsto, UAE od 1,06 odsto, a Bangladeš od 1,79 odsto.

Uključivanje Saudijske Arabije ojačalo bi veze banke sa saudijskom ekonomijom, drugim najvećim svjetskim proizvođačem nafte.

“Na Bliskom istoku pridajemo veliku važnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji i trenutno s njima vodimo dobre razgovore”, stoji u izjavi banke sa sjedištem u Šangaju za finansijski dnevnik Financial Times.

Zvaničnici Saudijske Arabije nisu bili dostupni za komentar.

Razgovori sa Saudijskom Arabijom vremenski su se poklopili s službenom procjenom opcija finansiranja banke, koje je ruska invazija na Ukrajinu dovela u pitanje. Njena godišnja skupština biće održana 30. i 31. maja.

Članstvo u banci ojačalo bi veze Rijada sa zemljama BRICS-a u vremenu produbljivanja saudijskih odnosa s Kinom, napominje londonski list.

Tokom službene posjete Rijadu krajem prošle godine, kineski predsjednik Ći Đinping pozdravio je “novu eru” u odnosima dviju zemalja, a Peking je u martu posredovao u sporazumu o obnovi diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana, podsjeća FT.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *