Facebook i Twitter imali najviše problema s cenzurom u prošloj godini

Dodajte komentar

U današnjem digitalnom dobu društveni mediji postali su moćan alat za komunikaciju, aktivizam i širenje informacija. Međutim, neke vlade pribjegle su nametanju “gašenja” interneta i blokadi društvenih medija kako bi kontrolisale protok informacija i suzbile sukobe.

Prema podacima koje je predstavio Atlas VPN, Twitter i Facebook su na meti vlada širom svijeta zbog njihove uloge u olakšavanju komunikacije i mobilizacije. Protesti i aktivni sukobi bili su primarni okidači tzv. gašenja interneta.

Podaci se zasnivaju na izvještaju “Weapons of Control, shields of impunity: Internet shutdowns in 2022” kao dijelu kampanje #KeepltOn koja ujedinjuje i organizuje globalne zajednice i napore za okončanje “gašenja” interneta. Prema podacima, Facebook i Twitter su 13 puta bili ograničeni ili onemogućeni.

Konkretnije, od februara prošle godine, Twitter je nedostupan u Kini, Iranu, Mjanmaru, Sjevernoj Koreji, Rusiji, Turkmenistanu i Uzbekistanu. Uz to, Šri Lanka i Turska su ga privremeno onemogućavali u više navrata.

Slično je i s Facebookom, ali na listi zemalja koje su ga onemogućile je i Uganda, gdje je on zabranjen još od januara 2021.

Bile su blokiranje i druge društvene mreže, i to Instagram i WhatsApp po deset puta, što znači da Meta kao kompanija ima najviše problema s cenzurom. Google Services je blokiran u devet navrata, Telegram u osam, Signal u pet, TikTok u četiri navrata, a IMO, WeChat i Clubhouse po dva puta.

Glavni razlozi za blokadu su protesti (62 slučaja), aktivni konflikti (33 slučaja), ispiti (osam slučajeva) i izbori (pet slučajeva).

Zanimljiva činjenica o zabrani zbog ispita na kojima se prepisuje zahvaljujući mrežama je ta da su kolateralne žrtve svi koji žive u blizini njihovog održavanja.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *