Bole i Prašnikar: Crnogorski turizam iznenađujuće senzibilan na privredno-političke šokove

Dodajte komentar

Tokom drugog dana MICEB konferencije (Montenegrin International Conference on Economics & Business) u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, profesori ekonomije na Univerzitetu  u Ljubljani Velimir Bole i Janez Prašnikar diskutovali su na temu makroekonomskih projekcija za Crnu Coru.

Crnogorski turizam je iznenađujuće senzibilan na privredno političke šokove, kazao je Velimir Bole, sa Ekonomskog instituta, Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. On je na jednom od panela u okviru konferencije o ekonomiji i biznisu koju je organizovao Ekonomski fakultet,  poručio da je neshvatljivo kako je izvoz u 2020. godini u Crnoj Gori mogao da padne u toliko velikom obimu.

„Do sada su direktne strane investicije bile tolike da su mogle da nadoknade taj pad. Pitanje je koliko će dugo potencijalni resursi u Crnoj Gori biti takvi da će moći da nadomjeste te šokove i to preko direktnih stranih investicija“, rekao je Bole.

Zato je zadatak nove Vlade, kaže Bole, da što brže nađe način kako da se zaštiti od tih šokova jer će se privredni resursi smanjivati na duži rok.

Sa panela je poručeno i da se orjentacija Evropske unije u vezi sa zelenim planom promijenila.

„Šta očerkivati od zelene reforme koja je kopija evropskog sistema, a znamo da evropski model zelene reforme nema izvora. Izvori koji su uzeti oni su iz plana stabilizacije, a novih sredstava nije na vidjelu“, rekao je Prašnikar.

Prašnikar je analizirajući podatke kazao da Crna Gora trenutno ima veći pristup finansijskim tržištima i to sve zbog visine depozita u bankama.

Statistika pokazuje da je crnogorska privreda tokom finansijske krize 2008 ali i korona krize zabilježila veliki pad ali se privreda ipak brzo oporavila.

Velimir Bole procijenjuje da će inflacija u ovoj godini u Crnoj Gori biti 8,9 odsto, a naredne godine 4,4 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *