Tržište pametnih telefona: Prvi kvartal najgori u više od deset godina

Izazovna ekonomska klima nastavila je snažno da opterećuje evropsko tržište pametnih telefona, s padom isporuka za 23 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2023, podaci su Counterpoint Researcha.

Inflacija, kamatne stope i cijene energenata ostale su tvrdoglavo visoke, uz nastavak sukoba Rusije i Ukrajine, donoseći novi oprez kod potrošača. Ovo dugotrajno smanjenje evropskog tržišta rezultiralo je time da je prvo tromjesečje 2023. najgori period u regionu za isporuke pametnih telefona od drugog tromjesečja 2012.

“Kriza rasta troškova života nastavila je zadaje muke evropskim potrošačima, što je rezultiralo teškim početkom 2023. Bilo je, međutim, dobrih vijesti: Samsung je, uprkos gubitku udjela u poređenju s prvim kvartalom 2022, uspješno lansirao najnoviji vodeći model Galaxy 23 serije (nadmašivši i S22 i S21), dok je Apple dobio udio na godišnjem nivou (iako je to više posljedica slabijeg pada u odnsu na druge dobavljače). Ipak, najveći dobitnik bio je Xiaomi, budući da je jedini veliki dobavljač koji je zabilježio rast isporuka nakon što se oporavio od vrlo lošeg prvog kvartala 2022. godine”, rekao je Jan Stryjak, pomoćni direktor u Counterpoint Research.

“Prognoza je bila da će se uslovi pogoršati prije nego što postanu bolji, a upravo to je potvrdilo najgore tromjesečje za isporuke pametnih telefona koje smo vidjeli u Evropi u više od deset godina. Ipak, i dalje smo optimisti da će ekonomski pritisci početi da popuštaju u sljedećih nekoliko kvartala, jačajući povjerenje potrošača i dovodeći do boljeg kraja godine”, dodao je Stryjak.

ICT Business

Check Also

Popa: “Women on boards” istinski promoviše jednake šanse

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa podržala IRF-ov program razvoja liderki za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.