Revizor: Ugrožena Prva banka

Dodajte komentar

Na finansijske iskaze Prve banke za poslovanje u 2022. godini revizorska kuća BDO dala je mišljenje sa rezervom uz ocjenu da postoje značajne neizvjesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje, kao i da će nastavak poslovanja “u doglednoj budućnosti zavisiti od podrške akcionara banke i njihovih planova za dokapitalizaciju”, pišu današnje “Vijesti”.

Revizor u jučerašnjem izvještaju, objavljenom na sajtu Montenegro berze, navodi da je od akcionara informisan da postoji “interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija banke od strane strateških investitora iz Evrope i regiona“. Većinski vlasnik banke je Aco Đukanović, brat odlazećeg predsjednika Mila Đukanovića.

Revizor je utvrdio da više stavki u iskazima Prve banke nije tačno i da im je potrebna ispravka, kao i da prema tim parametrima banka sada ima koeficijent adelcvatnosti ukupnog kapitala 13,39% (dok je propisani limit 10,63%), ukupnog osnovnog kapitala 9,77% (propisani limit 8,63%) i redovnog kapitala 9,77% (propisani limit 4,5%).

“Potencijalni kumulativni efekti pitanja iznijetih u djelovima našeg izvještaja Osnove za mišljenje sa rezervom i Skretanja pažnje, mogu direktno uticati na smanjenje adekvatnosti kapitala ispod propisanih minimuma, kao i na pogoršanje ostalih pokazatelja i limita propisanih od strane Centralne banke Crne Gore, što ukazuje na postojanje materijalno značajne neizvjesnosti koja izaziva značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja”, smatra revizor, prenose Vijesti.

On je naveo da prema mišljenju rukovodstva banke u kratkom roku može doći do realizacije neke od ponuda za njenu prodaju, čime bi se stvorili neophodni uslovi za opstanak i dalji razvoj banke.

Na osnovu raspoloživih informacija, nismo bili u mogućnosti da procijenimo efekte primjene budućih mjera od strane akcionara i rukovodstva banke, kao i efekte potencijalnih mjera i aktivnosti koje bi Centralna banka Crne Gore mogla da preduzme prema banci u vezi sa potencijalnim neusklađenostima banke u odnosu na propise koji regulišu bankarsko poslovanje u Crnoj Gori, naveo je revizor.

U dijelu izvještaja Osnove za mišljenje sa rezervom navedeno je da je stavka bilansne aktive potci jenjena za tri miliona eura, kao i da tokom revizorskog postupka ođ uprave banke nisu dobili odgovore na poslate zahtjeve za nezavisnu potvrdu stanja kredita i potraživanja od klijenata u iznosu 14,1 milion eura.

“Efekat usaglašavanja knjigovodstvenih stanja kredita i potraživanja od klijenata može imati značajan uticaj na finansijsku poziciju i poslovni rezultat banke”, smatra revizor.

Revizor navodi da je iznos stečena imovina u iskazima potcijenjen za 1,35 miliona, kao i da je rezultat u 2022. time precijenjen za 541 hiljadu eura. Potcinjena je i ispravka vrijednosti potraživanja od pravnih lica od 2,4 miliona, što je uticalo na precjenjivanje rezultata u 2022. za 552 hiljade. Po pitanju imovine i obaveza banke, revizor navodi da nisu bili u “mogućnosti da kvantifikujemo stvarne efekte ovog pitanja na priložene pojedinačne finansijske iskaze za 2022. godinu”.

Revizor skreće pažnju da banka nema plan prodaje stečene imovine i sredstava obezbjeđenja, da je izloženost prema dva pravna lica, kada se računaju i notarski zapisi, prešla 25 odsto,… On navodi i da je Prva banka bila predmet sveobuhvatne kontrole Centralne banke sa stanjem na dan 30. novembra 2022. godine, da je CBCG zapisnik o tome predala banci. Revizor kaže da on nije mogao da ima uvid u taj zapisnik, zbog čega nije u mogućnosti da procijeni efekte potencijalnih mjera i aktivnosti koje bi CBCG mogla da preduzme prema banci nakon sveobuhvatne kontrole.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *