KAP prekinuo proizvodnju aluminijuma nakon 52 godine

Dodajte komentar

Kombinat aluminijuma Uniprom ugasio je u ponedjeljak i preostalih 12 ćelija u pogonu Elektrolize, čime je nakon 52 godine prestala proizvodnja primarnog aluminijuma u Crnoj Gori, saznaju Vijesti.

U KAP-u su ostali da rade pogoni za proizvodnju bileta-trupaca i silumina-legura, a fabrika će za potrebe njihove proizvodnje uvoziti aluminijum. Kombinat je većinu ćelija za proizvodnju ugasio u decembru 2021. godine, kada je Elektroprivreda odbila da ga snabdijeva strujom po dotadašnjim cijenama od 44 eura za megavat sat jer su berzanske iznosile i preko 200 eura.

Gašenjem preostalih ćelija u Elektrolizi bez radnog mjesta ostaje oko 50-ak radnika, od kojih najveći dio može otići i prijevremenu penziju kada na snagu stupi izmjena zakona o penzijskom osiguranju.

Iz Uniproma, koji je vlasnik KAP-a, Vijestima su odgovorili da je tačno da su zaustavili proizvodnju u elektrolizi, ali da će kao i uvijek voditi računa da radnici ne trpe posljedice.

“Štetu će na sebe preuzeti kompanija kao i do sada, ona je velika, ali zbog bestijalnih napada na kompaniju i vlasnika pokrenuli smo incjativu pred Evropskom energetskom zajednicom da otvori istragu i utvrdi činjenice na koje se pozivamo a za koje tvrdimo da su istinite i potpuno potvrđene od strane ovlašćenih verfilkatora Evropske unije. Vlada je nezakonito oduzela emisione kredite Unipromu, a dodijelila ih EPCG-u, suprotno direktivi Evropske unije. Evropska energetska zajednica je već pokrenula postupak, šteta se mjeri u desetinama miliona eura, a nakon što prispije izvještaj Evropske unije, nastavićemo sa daljim aktivnostima. Ostale fabrike u KAP-u rade nesmetano,” saopšteno je iz ove kompanije koja je dio poslovne grupe biznismena Veselina Pejovića.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *