Francuska prijeti prehrambenoj industriji porezima zbog visokih cijena

Dodajte komentar

Francuska vlada mogla bi da uvede poreske mjere kako bi smanjila profite kompanija u industriji hrane ukoliko ne prihvate razgovore o visokim cijenama, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer, prenosi Rojters.

Sa inflacijom hrane od 15 odto posljednjih mjeseci u vladi su bijesni što cijene u maloprodaji ne padaju uprkos padu cijena sirovina.

Le Mer je izjavio da prehrambena industrija ubira ogromne profite i da se moraju otvoriti godišnji razgovori sa maloprodavcima i smanjiti cijene.

„Ako se prehrambena industrija ne vrati pregovorima, iskoristićemo sve mjere na raspolaganju, uključujući poreze, kako bi se vratili profiti nepravedno ostvareni preko leđa potrošača“, izjavio je ministar finansija novinarima uoči razgovora sa velikim maloprodavcima.

Cijene hrane u francuskoj skočile su nakon što su prehramebene kompanije i maloprodajni lanci dogovorili prosječni rast cijena od 10 odsto u martu, kako bi pokrili rast troškova.

Ali sa cijenama hrane koje su iznad ukupne inflacije, Le Mer je više puta pozvao na ponovne razgovore kako bi se globalni pad cijena sirovina prenio i na potrošače.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *