NLB predlaže isplatu 110 miliona eura dividende

Dodajte komentar

Uprava i nadzorni odbor NLB-a predlažu dioničarima isplatu dividende u ukupnom iznosu od 110 miliona eura. Isplaćivali bi se u dva jednaka dijela, svaki po 2,75 eura bruto po dionici. O predlogu će Skupština odlučivati 19. juna.

Prvu isplatu banka planira za 27. juna, dok bi o drugoj dioničari trebali odlučiti na skupštini krajem godine, objavila je banka na stranicama Ljubljanske berze.

Kako ističu u banci, planirana isplata dividende nije uključena u kapitalnu osnovicu, što znači da neće uticati na pokazatelje kapitala NLB Grupe. Preostali dio dobiti ostaje neraspoređen i predstavlja zadržanu dobit. U razdoblju od 2022. do 2025. godine banka planira da isplati ukupno 500 miliona eura dividende dioničarima.

Prijedlog uprave NLB-a slijedi rekordne prošlogodišnje rezultate. Naime, NLB Grupa lani je ostvarila 446,9 miliona eura čiste dobiti, što je nova rekordna vrijednost i gotovo udvostručen rezultat iz prethodne godine. Na poslovni rezultat znatno je uticalo preuzimanje slovenačke Sberbanke koja se sada zove N Banka. Ne računajući taj učinak, neto dobit je porasla za 11 posto, na 262,8 miliona eura.

Lani je obim novčanih depozita grupe porastao za gotovo 2,39 milijardi eura, odnosno 14 posto, na gotovo 20,03 milijarde eura. Ulog zbog kupovine N Banke iznosio je 898,5 miliona eura. Bez toga bi rast volumena depozita bio osam posto. Grupa je tako prvi put u svojoj istoriji prikupila više od 20 milijardi eura depozita klijenata.

Dioničari će na junskoj dskupštini imenovati i četiri člana Nadzornog odbora NLB-a, jer ove godine ističe mandat četvorici članova, a to su zamjenik predsjednika Andreas Klingen, Shrenik Dhirajlala Davda, Gregor Rok Kastelic i Mark William Lan Richards. Na njihova mjesta nadzorni odbor predlaže imenovanje dvojice dosadašnjih članova, Davde i Richardsa, te Cvetka Selšeka i Andre-Marca Prudenta – Toccaniera.

Nadzorni odbor čine i predsjednik Primož Karpe, David Eric Simon i Verica Trstenjak, kojima mandat ističe iduće godine, Islam Osama Zekry, kojem mandat ističe 2025., te dva predstavnika radnika. Riječ je o Sergeji Kočar, kojoj mandat ističe iduće godine, i Tadeji Žbontar Rems, kojoj mandat ističe godinu dana kasnije.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *