Drecun: Banke imaju previše novca

Dodajte komentar

Ekonomski i finansijski analitičar Predrag Drecun kaže da Crna Gora može da postane finansijski centar Jugoistočne Evrope, ako njom bude rukovodio neko ko ima viziju i ideje kako da dođe do bržeg protoka novca i ko bi napravio bolji ambijent za finansijske investitore.

Drecun je u emisiji “Tri pitanja za… VEB TV portala “Dan” podsjetio da Centralna banka Crne Gore nema emisionu ulogu, što znači da joj je posao mnogo olakšan, jer treba da se bavi kontrolnom funkcijom, regulacijom tržišta, mora da čuva cjenovnu stabilnost, jer mi nemamo klasičnu inflaciju iz razloga što ne štampamo novac.

-Ono što sam primijetio kod strukture agregatnog balkanskog bilansa nije dobro, jer Centralna banka nije dobro regulisala odnose banaka sa tržištem, odnosno sa onima koji koristeusluge banaka. To se ogledau ogromnoj količini gotovog novca u bilansima banaka. Imamo preko četvrtinu aktive u gotovom novcu, a to znači mrtav novac, što, opet, znači skup novac. Zato imamo tako lošu situaciju sa kamatama, koje su posljedica problema. I u depozitima imamo strašan poremećaj. Prije desetak godina u agregatnom bilansu banaka stajalo je da je 75 odsto depozita bilo oročeno, a 25 depoziti po viđenju. Danas je obratno i samo 20 odsto depozita je oročeno, dok je 80 odsto depozita po viđenju. To su jako nestabilni uslovi da banke finansiraju tražioce kredita. Centralna banka bi trebalo nekim mjerama da učestvuje kako bi došlo do protoka novca. Postoje mehanizmi da dođe do korišćenja tog mrtvog i skupog novca, ističe Predrag Drecun.

Komentarišući nezvanične najave da bi on mogao da bude guverner CBCG ili moždačlan Savjeta, Drecun kaže da mu ta pisanja imponuju, ali i da će se prijaviti na konkurs kada bude raspisan.

-Bilo je nekih kontakata i želje nekih ljudi da u CBCG dođe neko ko bi mogao da ubrza dešavanja i protok novca, pravljenje boljeg ambijenta… Personalno rješenje je sekundarna opcija, jer je važno da neko dođe sa idejom da se od Crne Gore stvori finansijski centar Jugoistočne Evrope. Naša država može da bude centar za privlačenje finansijskih investicijauJugoistočnoj Evropi. To može zbog položaja, dobrih veza, aerodroma, puteva, zbog političke neutralnosti u regionu, članstva u NATO-u itd., kaže Drecun.

Odgovarajući na pitanje da li su preporuke za funkciju guvernera proistekle iz činjenice da je bio direktor Prve banke, čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović, i Frst fajnenšel banke Petrosa Statisa, Drecun kaže da je on prije svega profesionalac.

-Ta dva posla sam zanatski odradio vrlo dobro. Nisam ja tražio da budem direktor u tim bankama već su me oni zvali. Ja sam profesionalac. Kada sam došaou Prvu banku ona je imala pola milijarde depozita građana. Sačuvali smo te depozite. Zamislite da je ta banka otišla u stečaj? Kakve bi to posljedice bile za građane. To je dobro odrađeno i napravili smo banku da bude pozitivna. Nakon tog dobrog posla pozvala me je druga banka i uspio sam i nju da ozdravim, rekao je Drecun.

On smatra da je njegovo rukovođenje tim bankama samo plus za njega, a nikako minus.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *