Rađenović: Od trajektnog prevoza prihod će biti oko deset miliona

Dodajte komentar

Saobraćajna infrastruktura Crne Gore u susret turističkoj sezoni, odnosno poseban osvrt na tranzit turista na crnogorskom primorju i dolazak na destinaciju – stanje na graničnim prelazima, saobraćaju duž Jadranske magistrale, trajektna linija Kamenari-Lepetane, pilotaža u zalivu Boke Kotorske bile su teme zasijedanja Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koji je održan u skupštinskoj sali Opštine Herceg Novi.

U raspravi o problemima na graničnim prelazima čulo se da je broj prelazaka tokom prvomajskih praznika znatno veći nego lani, što pokazuje da i tokom ljetnje sezone može biti slična situacija, kao i da su zastoji hronični problem za koji je neophodno naći rješenje u što skorijem roku, prenosi RTV HN.

Načelnik Odsjeka za graničnu kontrolu, Velibor Vučinić je istakao da sektor granične policije čini sve kako bi spremno sprovodili kontrole tokom ljetnje sezone. U ovom odsjeku pokušavaju da uspostave saradnju sa susjednim državama, kako bi ubrzali proces prelaska.

Predsjednik Opštine Stevan Katić tražio je od Odbora kao skupštinskog tijela, da kod Vlade urgira da se hronični problemi na graničnim prelazima počnu rješavati, posebno da se pristupi integraciji prelaza sa BiH na Zupcima i uđe u pregovore sa Hrvatskom da se slično rješenje primjeni na prelazu na Kobili.

Kako bi u nekom stepenu riješili zagušenje na graničnim prelazima sa Hrvatskom, kada je riječ o dolascima na dubrovački aerodrom, u Nacionalnoj TO posredno su rješavali ovaj problem saradnjom sa turoperatorima, koju su određene letove preusmjerili na aerodrom u Tivtu, kazala je direktorica NTO Ana Tripković Marković.

Potpredsjednik hercegnovske opštine Mirko Mustur smatra da se problem kadrova na graničnim prelazima može riješiti angažovanjem administrativnog osoblja koje nije završilo Policijsku akademiju.

Odgovarajući na pitanja postavljena tokom rasprave, Vučinić je rekao da Sektor granične policije ne može riješavati problem nedostatka kadra niti infrastrukturu jer nema nadležnosti.

Tokom rasprave o trajektnoj liniji Kamenari–Lepetane, čulo se da je dobro što se nakon 30 godina novac od ove pomorske linije sliva u budžet ali da bi trebalo da sjedište firme bude u Herceg Novom.

Predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović kazao je da su danas gužve na trajektu smanjene na manje od pet minuta i da je trajektna linija u vlasništvu države.

“Trajektna linija je redovna, čekanje je najkraće moguće, ne preko pet minuta i mislim da je to ključna informacija za sve nas”, kazao je Rađenović i najavio da će nakon potpisivanja sporazuma sa predstavnicima Opština Herceg Novi i Tivat građani ova dva grada plaćati manju cijenu.

Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević kazao je da je dobro što se novac od trajektne linije sliva u budžet dražve, ali da bi trebalo da se on sliva u budžet hercegnovske opštine i pitao da li će popust moći da koriste privrednici iz Herceg Novog, i besplatan prevoz preduzeće “Čistoća” koje održava poluostrvo Luštica.

I poslanik DF Slaven Radunović smatra da bi sjednište preduzeća trebalo da bude u Herceg Novom, kao što je to bila praksa prethodnih godina.

I poslanik Dejan Đurović (DF) zadovoljan je što su poslije 20 godina vratili trajektnu liniju građanima Crne Gore i ističe da bi u narednom periodu trebalo razmišljati i o povezivanju drugih primorskih opština trajektom, naprimjer Herceg Novog i Bara, Budve i Ulcinja.

Predsjednik opštine Stevan Katić kazao je da je ova trajektna linija Kamenari-Lepetane isplativa, a da je pitanje da li bi bilo tako sa drugim trajektnim linijama koje bi povezivale primorske gradove.

Katić je kazao i da Opština Herceg Novi kako bi se smanjile saobraćajne gužve priprema projektovanje lokalne zaobilaznice od Debelog brijega do Zelenike ali kao djelimično rješenje koje ne bi uključivalo tranzitni saobraćaj.

On je kazao da čekaju javnu raspravu na nacrt Prostornog plana a kako je objasnio, stanovište opštine je da se napravi lokalna zaobilaznica a da se tranzitni saobraćaj izmjesti na Jadransko-jonsku magistralu.

Predsjednik UO JP Morsko dobro, Blažo Rađenović odgovarajući na pitanja prisutnih, rekao je da je sjedište sektora JP Morsko dobro vezanog za trajekt u Lepetanima, te da taj prostor plaćaju tivatskoj opštini.

“Ako postoji mogućnost da na bilo kojoj lokaciji otvorimo sjedište u blizini Kamenara nemamo problem da sjutra napravimo i taj dogovor, kazao je Rađenović.

On je rekao da je prihod Morskog dobra na godišnjem nivou od zakupa iz svih opština oko 7,5 miliona eura a da će od trajektnog prevoza prihod biti oko deset miliona.

Govoreći o cijenama naglasio je da će karte po povlašćenim cijenama imati građani Herceg Novog i Tivta .

“Do 1. juna cijena karte za mala vozila iznosiće četiri eura, a od 1. juna do kraja septembra pet eura. Svim građanima Crne Gore je dostupna pretplatna karta od 100 eura za mjesec, a posebne povlastice će imati građani Herceg Novog i Tivta, a cijena karte će biti tri eura na zahtjev građana koje će predavati u kancelariju u Lepetanima, nakon što u utorak potpišemo sporazum sa predstavnicima te dvije opštine”, rekao je Rađenović.

Kada je riječ o prelasku vozila “Čistoće” Rađenović je rekao da će uvažiti svaki zahtjev koji dobiju iz lokalne samouprave.

On je istakao da prihod koji ubira Morsko dobro preusmjerava na infrastrukturne radove u primorskim opštinama.

“Gotovo da ne postoji mjesna zajednica ili lokalna uprava kojoj nismo izašli u susret. U opštini HN u ovoj godini planirano je 220.000 za rasvjetu, radove na Novosadskoj plaži 80.000, rekonstrukciju šetališta 1,3 miliona eura. Transfer prema komunalnom preduzeću iznosi 200.000 eura. Sve lokalne uprave, bez obzira sa koliko procenata prihoda učestvuju u ukupnom prihodu Morskog dobra, trudimo se da maksimalno ispoštujemo. Prihodi od trajektnog prevoza biće usmjerene na investicije koje Tivat i Herceg Novi budu delegirale prema Vladi i Morskom dobru”, kazao je Rađenović.

Tokom sjednice Odbora, kojom je predsjedavala poslanica Tamara Vujović, bilo je riječi i o pilotaži u zalivu Boke Kotorske.

TVHN

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *