Koje kompanije su najosjetljivije na visoke kamatne stope

Dodajte komentar

Američka centralna banka (Fed) je na trećoj ovogodišnjoj sjednici podigla ključnu kamatnu stopu na raspon između 5,00 i 5,25 odsto. Ovo je deseto uzastopno povećanje u borbi protiv tekuće inflacije. Ključne kamatne stope sada su najviše od 2007.

Fed je inače spustio zabrinutost oko bankarskog sektora i visokih potrošačkih cijena. Prema trenutnim predviđanjima, ključna kamatna stopa bi do kraja godine trebalo da se zaustavi na prosječnoj stopi od 5,1 odsto. Šef Feda Jerome Powell naveo je da je proces podizanja kamatnih stopa bliže kraju nego početku, što se može shvatiti kao moguća pauza u ovogodišnjim povećanjima na sjednici u junu.

Istovremeno je juče Evropska centralna banka (ECB) povećala kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Porast kamatnih stopa kojem svjedočimo u posljednjih deset mjeseci može biti dobra vijest za štediše, jer može donijeti veće povrate na ulaganja poput obveznica ili depozita. To ne mora nužno značiti loše vijesti za investitore na berzi. Ako firma dobro posluje i ima stabilan novčani tok, još može da isplati dividende bez obzira na rastuće kamatne stope.

Firme s velikim dugom, naročito ako je dio duga varijabilan, obično su osjetljivije na uticaj rastućih kamatnih stopa na isplatu dividendi. To je zato što će morati da plaćaju veće kamate na svoje zajmove, što može da smanji novčani tok dostupan za isplatu dividendi. Kompanije s niskim zaduženjem i stabilnim novčanim tokom manje su osjetljive na uticaj rastućih kamatnih stopa.

Time dolazimo do Ljubljanske berze, jer slovenačke berzanske firme imaju dovoljno jake bilanse i posluju uglavnom u sektorima koji im omogućavaju stabilno i predvidivo poslovanje, tako da mogu isplaćivati dividende na dovoljno visokom nivu. Tamošnje dionice inače nisu precijenjene u smislu vlastite profitabilnosti poslovanja, niti u poređenju sa sličnim kompanijama u inostranstvu. Krka, Luka Koper, Petrol, obje osiguravajuće kuće, kao i NLB spadaju u krunu domaćih ulaganja, koju ove godine krasi i dividendni prinos. Ulaganja u domaće dionice u Sloveniji svakako imaju svoje mjesto u širem investicijskom portfelju investitora s normalnom sklonošću preuzimanju rizika.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *