Turistička inspekcija o sezoni: Do četiri kontrole dnevno, prioritet kupališta, hoteli, restorani, barovi i nautičari

Dodajte komentar

Shodno situaciji na terenu, te planu i programu rada Turističke inspekcije, planirane su dvije do četiri kontrole dnevno, a prioritet će biti kupališta, hoteli, restorani, barovi i usluge nautičkog turizma – uz sve objekte za koje dobiju informacije da nelegalno posluju.

To je rečeno portalu Bankar.me iz Uprave za inspekcijske poslove u susret glavnoj turističkoj sezoni ove godine.

Kako ističu, njihov rad je strogo definisan Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, a u njih ne spadaju ni objekati privremenog karaktera, ni privatni smještaj. S druge strane, njihov posao prvenstveno je usmjeren na nadzor objekata za pružanje usluga smještaja za koje rješenje o radu izdaje Ministarstvo, poput hotela, motela, pansiona i turističkih rizorta, te ugostiteljskih objekata za pripremu i usluživanje hrane koji nemaju status privremenog objekta.

„Uzimajući u obzir činjenicu da će u narednom periodu biti u funkciji i ugostiteljski objekti koji rade u toku ljetnje turističke sezone – hoteli, etno sela, hosteli i slično – opseg inspekcijske kontrole će se usmjeriti i na te objekte. Kontrole Turističke inspekcije biće usmjerene i na kupališta, nautički turizam, turističke agencije, turističke vodiče, te pružaoca usluga raftinga“, naveli su iz te institucije.

Provjere pružanje usluga smještaja i pripremanje i usluživanje hrane u primorskim opštinama biće koncentrisane na zakone o turizmu i ugostiteljstvu, o autorskim i srodnim pravima i o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. To znači da će u fokusu njihove pažnje, kao i do sada, prvo biti poštovanje propisanih standarda za rad ovih objekata, počevši od samih prostorija, do zaposlenih. Provjeravaće ugovore sa Organizacijom za zaštitu prava autora muzike Crne Gore (PAM CG), jedina NVO u Crnoj Gori koja ima mogućnost da odobrava – i prihoduje – od emitovanja muzike u ugostiteljskim objektima. Konačno, inspekcija će kontrolisati i goste, odnosno da li puše i u kojim zonama ovih objekata.

„Shodno situaciji na terenu i planu i programu rada Turističke inspekcije, planirano je vršenje dvije do četiri kontrole dnevno koje podrazumijevaju provjeru različitih vrsta objekata koji pružaju ugostiteljske i turističke usluge“, naveli su iz UIP-a.

Na pitanje portala Bankar.me o provjerama poslovanja ugostiteljskih objekata, potcrtavaju da su koncentrisani samo na one kojima Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma odobrava rad, što u najvećem broju slučajeva ne uključuje privremene objekte.

„Inspekcija će vršiti nadzor u dijelu posjedovanja odobrenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, izdavanja računa u skladu sa zakonom, isticanja propisanog naziva, evidencije gostiju u objektima za prućanje usluga smještaja, vrste i kategorije ugostiteljskog objekta, kontrole cjenovnika usluga, normativa hrane, isticanja table sa oznakom dodijeljene kategorije za objekte koji podliježu kategorizaciji, pružanje usluga pod istim uslovima, te reklamiranja objekata u skladu sa dodijeljenom vrstom i kategorijom objekta“, stavke su koje će kontrolisati u restoranima, dok je kontrola hrane u nadležnosti inspektora Uprave za bezbjednost hrane.

Kada je riječ o prioritetima, najavljuju da će najviše pažnje posvetiti kontroli kupališta, hotela, restorana, barova, usluga nautičkog turizma, kao i „svih onih objekata za koje imaju saznanja da posluju mimo zakonskih okvira“.

Kada je riječ o kontroli smještajnih kapaciteta, naročito sve veći broj onih koji se reklamiraju putem globalnih sistema za online rezervacije, podsjećaju da Turistička inspekcija „nije nadležna da kontroliše ugostiteljske usluge u domaćinstvu“, odnosno izdavaoce privatnog smještaja poput apartmana, soba i kuća, već to radi svaka opština pojedinačno kroz kontrole koje sprovodi lokalna uprava. Isto se odnosi i na smještajne kapacitete koji su u vlasništvu stranih državljana.

„Shodno situaciji na terenu i potrebi vršenja zajedničkih nadzora, Turistička inspekcija će vršiti zajedničke nadzore sa drugim inspekcijama UIP-a, lokalnom upravom, Upravom policije i drugim državnim organima“, kratko zaključuju iz ove institucije.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *