Proslavljene dvije godine postojanja klastera ICT Cortex: Zajednica sa 1.388 zaposlenih i prihodima od 162 miliona eura

Dodajte komentar

Klaster ICT Cortex je proslavio dvije godine postojanja u kojima je okupio renomirane ICT kompanije i zajednice u Crnoj Gori i takvom sinergijom kreirao nove poslovne mogućnosti i pomogao digitalnoj transformaciji na nacionalnom nivou, ali i promociji Crne Gore na međunarodnom nivou kao značajne zemlje za IT ulaganja. U protekloj godini klaster je pokrenuo osam projekata vrijednih 20 miliona eura, organizovali preko 30 događaja, upisali su 400 polaznika na Cortex akademiju, pokrenuli projekat stambenog obezbjeđenja, proširili Cortex zajednicu za 11 novih članica.

Predsjednik upravnog odbora klastera ICT Cortex, Vladan Tabaš se obratio prisutnima na proslavi i posebno istakao uspjehe kojima se ponose.

40 članica Cortex-a zapošljava 1.388 radnika u IT sektoru, a u prošloj godini smo imali prihode od 162 miliona eura, profit veći od 11,5 miliona eura. Rastemo vrtoglavo, posljednjih nekoliko godina smo uvišestručili prihode, promet i broj zaposlenih, povećao se i broj kompanija”, istakao je Tabaš.

Osvrnuo se i na veliki priliv IT stručnjaka iz Ukrajine, Bjelorusije i Rusije koji su donijeli dodatno znanje i mudrost, te iskazao nadu da će biti odličan katalizator razvoju crnogorske ICT scene. Tabaš je uručio i zahvalnice partnerima koji su dali najveću podršku u realizaciji aktivnosti u 2022. Godini, predstavnicima EBRD-a, UNOPS-a, Crnogorskog Telekoma i Help Montenegro.

Događaju u hotelu CUE je prisustvovao i novoizabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, koji je i tokom svog ministarskog mandata u Vladi Crne Gore podržao ideju o ICT klasteru Cortex.

Zadovoljstvo mi je što sam večeras ovdje sa vama, da vam čestitam drugi rođendan, da ovoj jednoj uzbudljivoj, rastućoj ICT zajednici u Crnoj Gori čestitam sve ono što ste uradili u prethodne dvije godine. Danas je ovo jedna respektabilna zajednica od 40 članova sa prihodima od skoro 200 miliona eura. Sa pozicije predsjednika Crne Gore ja vam ovdje obećavam da ću dodatno i još snažnije podržavati vaš rad, trud, zalaganje, zato što zaista mislim da jeste važan oslonac tehnološkog razvoja i da ste kao takvi oslonac ekonomskog razvoja i društvenog prosperiteta,” kazao je u obraćanju Milatović.

Izvršni direktor ICT Cortex-a, Tarik Zaimović podsjetio je na novi projekat klastera, Cortex selo, koji je vrijedan 16 miliona eura i koji će riješiti stambeno pitanje za 115 zaposlenih i njihovih porodica, ali i najavio nove projekte.

Sada želimo da idemo stepenik iznad i da pokrenemo prvu fazu izgradnje ICT Hub-a. Već imamo sedam kompanija koje su vrlo raspoložene da investiraju u ovaj kompleks, koji će stvoriti okruženje koje će njima omogućiti da stvaraju nove prihode, nove startup-ove, nove investicije. U sklopu njega želimo da imamo istraživačko-tehnološki centar, želimo da pokažemo kako se sarađuje sa akademskom zajednicom u pravom smislu te riječi. Pokazali smo da od nule, koju smo imali u stambenom obezbjeđenju umijemo da vodimo investicije koje su vrijedne 16 miliona eura,” najavio je Zaimović.

Za ovako veliki uspjeh su zaslužni prijateljstvo i sinergija koji vladaju među zaposlenima u ICT sektoru, napomenuo je predsjednik Skupštine ICT Cortex-a, Branimir Bukilić i podsjetio na izazove koji su i dalje pred ovom zajednicom.

Ja bih se osvrnuo na Strategiju pametne specijalizacije S3 koja je profilisala ICT sektor kao horizontalnu granu privrede, a sa svojim kolegama bih volio da to transformišem u vertikalnu granu privrede, što brojke koje smo prezentovali ukazuju da je moguće. Stoga bih pozvao sve da uložimo maksimalan trud i energiju da to ostvarimo u narednom periodu”, naveo je Bukilić.

Proslavi obilježavanja druge godine klastera ICT Cortex prethodila je II Godišnja skupština na kojoj su izabrani i novi članovi Upravnog odbora klastera: Miloš Milošević (Fleka), Filip Vulić (Ai Solution), Filip Anđelić (Oykos Development) i Branimir Bukilić (Data Design). Pored njih u Upravnom odboru članstvo su zadržali: Vladan Tabaš (Čikom), Dejan Petković (Coinis) i Danilo Purić (Bild Studio).

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *