Česi odustaju od privatizacije Instituta

Dodajte komentar
Sa jedne od ranijih press konferencija

Češka kompanija Filibert najvjerovatnije će potpuno odustati od privatizacije Instituta Igalo, potvrdilo je “Danu” više izvora uključenih u pregovore.

Česi su nosioci konzorcijuma u kojem je još i firma Vile “Oliva”, vlasništvo Žarka Rakčevića, sa kojima su krajem prošle godine, nakon odluke Upravnog suda da poništi rješenje Savjeta za privatizaciju, kojim je predsjedavao Duško Marković, ponovo uspostavljeni kontakti u vezi sa prodajom 56,5 odsto akcija države u Institutu “Igalo”. Česi su, kako piše u informaciji o statusu tenderskog postupka za privatizaciju Instituta, koja je usvojena na Savjetu za privatizaciju prošle sedmice, 3. januara odgovorili da su zainteresovani za obnovu pregovora u cilju zaključenja ugovora. Potom su se predstavnici konzorcijuma sastali sa članovima Tenderske komisije, čiji je predsjednik ministar finansija Aleksandar Damjanović, 21. februara, kada su Česi potvrdili zainteresovanost za zdravstveni turizam i za nastavak rada i razvijanja Instituta. Istakli su da je od početka tenderskog postupka prošlo pet godina, te da su tada ponudili 10 miliona za akcije, 29 miliona investicija i preuzimanje oko sedam miliona obaveza kompanije. Takođe su istakli da danas Institut ima oko 30 miliona obaveza, te da je konzorcijum nakon svih pregovora i neuspjelog tendera s razlogom rezervisan poslije negativnog iskustva koje su doživjeli. Tada su tražili i da se odrede polazišta za dalje pregovore i naglasili da su cijene svega drastično skočile i da su potrebne nekih 35 odsto veće investicije da bi Institut doveli na nivo od četiri zvjezdice.

– Nakon što je Tenderska komisija zatražila od kupca da se do 10. aprila izjasni o nastavku pregovora i da li ostaje pri svojoj ponudi, predstavnici kupca su zatražili dodatni period i naveli da im je, citat: “potrebna dodatna dokumentacija (finansijski izvještaji za kompletnu 2022. godinu i listovi nepokretnosti), i da im se dozvoli da se do 21. aprila Tenderskoj komisiji izjasne o zvaničnom nastavku pregovora. Takođe, zatražili su da dobiju informaciju da li su prodavci voljni da preuzmu dio obaveza Instituta i u kom iznosu, prije navedenog datuma, jer će njihova odluka mnogo zavisiti od stava prodavaca po pitanju obaveza”. Komisija je dostavila traženu dokumentaciju i odobrila produžetak perioda za izjašnjavanje kupca, do 25. aprila – piše u informaciji Savjeta.

Do danas, prema informacijama “Dana” iz Vlade, Česi nisu dostavili izjašnjenje, a prema našim informacijama, jako su blizu da odustanu od pregovora i privatizacije.

Kao što je i navedeno u informaciji, obaveze Instituta su za pet godina narasle sa sedam na preko 30 miliona i Česi su htjeli da Vlada preuzme 15 ili 20 miliona obaveza, a oni ostatak. Vlada, međutim, neće da preuzima obaveze Instituta i to će najvjerovatnije biti glavni razlog za prekid pregovora. Iz Vlade su Česima takođe kazali da privatizacijom Institut neće moći da stekne pravo vlasništva nad zemljištem oko Instituta.

Osim obaveza i vlasništva nad zemljištem, dodatni problem za ulazak Čeha su i dešavanja u Institutu, odnosno štrajkovi i protesti radnika, kolektivni ugovor, kome nije prethodila sistematizacija radnih mjesta, veliki minus u poslovanju u prošloj godini…

Dinkić savjetuje konzorcijum

U informaciji Savjeta navedeno je da su na sastanku 21. februara u ime Filiberta i Vile “Oliva” prisustvovali Miroslav Kosnar, Jiri Anamčik, Žarko Rakčević, Petar Rakčević, advokat Ksenija Franović, Lazar Jovičić i Mlađan Dinkić. Dinkić je bivši ministar finansija Srbije. Sa druge strane, osim predsjednika Tenderske komisije Damjanovića, bili su članovi tog tijela Luka Đukanović, Zoran Lazarević, Dajana Bratić, Margaret Rajković, Ana Raičević.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *