Vlasnici otpisanih obveznica Credit Suissea tužili švajcarskog regulatora

Investitori koji su vlasnici otpisanih obveznica Credit Suisse banke vrijednih 4,5 milijardi švajcarskih franaka, tužili su švajcarskog regulatora zbog odluke da se njihove investicije izbrišu, piše Rojters. Ovakva odluka doneta je nakon prošlomjesečnog hitnog preuzimanja banke, koje je organizovala Vlada Švajcarske.

Ovo je samo prvi u nizu koraka kojim će investitori tražiti obeštećenje zbog toga što su nezakonito lišeni imovinskih prava tokom preuzimanja Credit Suisse od strane UBS, saopštila je advokatska kancelarija Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan koja zastupa investitore.

To je prva velika tužba koja je pokrenuta zbog odluke Švajcarske da izbriše oko 18 milijardi dolara duga koji se odnosi na AT1 obveznice.

Otpisane AT1 obveznice služe da preuzmu gubitke institucija ako dođe do nevolje, za koje se (barem do sada) obično smatralo da se za isplatu rangiraju ispred drugih stavki u bilansu stanja.

Spasavanje Credit Suisse banke prekinulo je davno uspostavljenu praksu davanja prioritetea vlasnicima obveznica u odnosu na akciona kada je u pitanju naplata duga, a u Švajcarskoj je već podnijeto više tužbi u vezi sa uslovima ugovora.

Podsjetimo, dogovor o preuzimanju Credit Suisse banke postignut je sredinom marta. UBS je, nakon pregoovra u kojem su posredovali švajcarski regualtori, pristao da kupi bajku za 3,25 milijardi dolara.

Prodaja je predstavljena kao zaštita bankarskog sistema zemlje i pokušaj da se spreči širenje krize na globlna tržišta, kako je pisao Financial Times

(NovaEkonomija)

Check Also

Izračunajte kolika bi vam bila plata po programu Evropa sad 2

Na sajtu Pokreta Evropa sad objavljen je kalkulator koji izračunava koliko će iznositi plata po …

Leave a Reply

Your email address will not be published.