OTP Grupa platinum partner prvog ESG samita na Zapadnom Balkanu

Dodajte komentar

OTP Grupa je platinum partner Western Balkans ESG samita, ovogodišnje vodeće konferencije o održivosti u regionu Zapadnog Balkana.

ESG Samit 2023, čiji je cilj da postane vodeći godišnji događaj posvećen održivom razvoju, biće prvi veliki regionalni događaj na Zapadnom Balkanu posvećen standardima i temama iz oblasti životne sredine, društvene sfere i upravljanja, a bit će održan od 26. do 28. aprila u Tivtu.

Gergely Pókos, izvršni direktor Direktorata Zelenog programa OTP Banke Mađarske je naveo da je OTP Grupa  ponosna što ima priliku da bude partner prvog ESG samita u regionu.

“Saradnja je došla kao rezultat posvećenosti OTP Grupe da bude regionalni lider u finansiranju pravedne i postepne tranzicije ka zelenoj ekonomiji sa smanjenim štetnim gasovima. Efekti klimatskih promjena se mogu osjetiti svuda, u životnoj sredini, u privrednom životu i u društvu, a to predstavlja i značajne izazove za finansijski sektor. Promjene su neophodne kako bismo ublažili posljedice i izgradili održiviju ekonomiju”, dodao je  Pókos.

OTP Grupa je u Crnoj Gori prisutna kroz poslovanje CKB, najveće banke na tržištu. Osim predstavnika OTP Grupe i CKB, učešće na samitu potvrdile su i podružnice Srbije (OTP banka Srbija), Hrvatske (OTP banka Hrvatska) i Albanije (OTP banka Albanije).

U želji da bude pouzdan partner za održivu budućnost, OTP Grupa je kreirala Okvir za zelene kredite, koji treba da doprinese zelenoj tranziciji privrede kroz finansiranje zelenih investicija i kreditiranje preduzeća koja posluju na održiv način.

OTP je posvećen pronalasku investicija koje smanjuju negativan uticaj na životnu sredinu i društvo i koje pomažu preduzećima i društvima da se prilagode efektima klimatskih promena.

“Želimo da budemo najsnažnija banka u oblasti zelenog finansiranja u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Regulatori sve veću odgovornost stavljaju na banke od kojih se očkeuje da budu pokretači, odnosno lideri tranzicije održivosti. Da bi se postigla nulta emisija štetnih gasova u narednim decenijama  potrebne je obezbijediti finansiranje za veliki broj značajnih investicija, što je oko 28 milijardi eura”, dodao je Pókos.

OTP Grupa je usvojila ESG strategiju 2021. godine i zvanično je postala potpisnica Principa za odgovorno bankarstvo Ujedinjenih nacija. Pored predstavljanja značajnih zelenih inicijativa iz poslovnog sektora, ESG Samit će služiti i kao platforma za umrežavanje mladih preduzetnika sa inovativnim održivim idejama i relevantnim zainteresovanim stranama iz industrije.

Direktorka „Sustineri Partners“ Biljana Brajtvejt je izjavila da Samit teži da poveže regionalne političare, poslovne lidere i stručnjake za održivost sa mladim inovativnim preduzećima koja su pokretački snaga održivog i zelenog razvoja.

“Težićemo da budemo nosioci promjena, i za privredu i za građane, i da težimo uspostvaljanju dugoročnih inicijativa i podizanju svijesti o važnosti ESG standarda”, dodala je Brajtvejt.

Događaj organizuju Sustineri Partners i Porto Montenegro, u partnerstvu sa Vladom Crne Gore.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *