Italijani zabranili ChatGPT, korisnici u rekordnom broju počeli koristiti VPN

Dodajte komentar

Italijanski regulator privatnosti privremeno je zabranio ChatGPT, što je motivisalo znatiželjne korisnike da se okrenu VPN rješenjima i bezbrižno koriste taj alat baziran na vještačkoj inteligenciji.

Naime, zabrana je stigla prošlog mjeseca s obrazloženjem da je “chatbot vještačke inteligencije nepropisno prikupljao i čuvao informacije, ubrzavajući kreatore politike da uvedu nova pravila za vještačku inteligenciju”.

OpenAI je potvrdio ovu odluku i naglasio da će njegov ChatGPT u Italiji biti onemogućen, te da će blisko sarađivati s regulatorom i da se nada kako će ChatGPT uskoro ponovno biti dostupan.

“Takođe vjerujemo da je regulacija vještačke inteligencije neophodna”, kažu u OpenAI.

To je jedna od prvih mjera na nacionalnom nivou koja ograničava korištenje ChatGPT-a otkako je njegova popularnost eksplodirala posljednjih mjeseci. U Sjedinjenim Američkim Državama i širom Evrope bilježi se rast inicijative o regulaciji samogenerativnog alata, zbog zabrinutosti za brojne teme – od zaštite podataka, preko dezinformacija, do sigurnosti na poslu.

Ono što ne ide u prilog za OpenAI i njegov ChatGPT jeste činjenica da ne postoji sistem za provjeru korisnika i sprečavanje djece mlađe od 13 godina da ga koriste, čime su ih izložili “odgovorima koji su apsolutno neprikladni za njihov stepen razvoja i samosvijesti”.

Usklađenost sa zahtjevima regulatora mogla bi uključivati OpenAI-jevo dodavanje provjera uzrasta, ažuriranje pravila o privatnosti i podsticanje korisnika na detaljnije informisanje o tome kako se njihovi podaci mogu koristiti.

Pažnja prema AI alatima i chatbotovima sve je izraženija. Tako je krajem marta grupa istraživača vještačke inteligencije i tehničkih menadžera pozvala na šestomjesečni moratorijum na obuku sljedeće generacije AI alata kako bi industrija dobila na vremenu za postavljanje sigurnosnih standarda.

I dok OpenAI traži načine kako da zaobiđe zabrane, kreatori VPN aplikacija uživaju, barem u Italiji. Između 28. marta i 3. aprila zabilježen je porast njihovih preuzimanja za 404 odsto na Google Play Storeu i App Storeu. U prosjeku, Italijani su u tom periodu svakodnevno instalirali VPN aplikacije 4.213 puta.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *