Pregovori oko ”Solari 5000+”i dalje traju

Dodajte komentar

Ponuđač za finansiranje 70 miliona eura vrijednog projekta “Solari 5000+” još nije odabran, saopštili su “Vijestima” iz Elektroprivrede (EPCG) navodeći da su pregovori u toku.<!–more–>

EPCG treba da odabere da li će se zadužiti kod državnog Investiciono razvojnog fonda (IRF) ili konzorcijuma više stranih banaka sa predstavništvom u Crnoj Gori, a te dvije ponude su ranije ocijenjene kao jedine validne.

Na međunarodni javni poziv, koji je završen 13. februara, mogle su da se prijave banke koje bi u kompletu ili parcijalno uzele učešće sa minimalnom ponudom od 10 miliona.

U pozivu je navedeno da će ovlašćene osobe iz EPCG donijeti odluku o izboru najpovoljnije ponude na predlog Komisije za sprovođenje postupka u roku od 30 dana od sprovedenih pregovora.

Osim ovoga poziva, paralelno je tekao i konkurs namijenjen građanima i privredi za ugradnju fotonaponskih sistema, na koji se prijavilo 5.286 potrošača. Takođe, stiglo je i preko 200 prijava za postavljanje solarnih panela na krovove stambenih zgrada do četiri sprata.

Na pitanje kada će se saznati ko će od njih ostvariti pravo na panele i kada će se započeti sa ugradnjom, iz EPCG su naveli da se prilikom realizacije projekta “za koji vlada ogromno interesovanje, mora voditi računa o regionalnoj zastupljenosti kupaca i to tako da se ne ugrožava ekonomska opravdanost projekta”.

”Konačni energetski bilansi, u najvećoj mjeri, zavisiće od tehničkih mogućnosti za priključenje sistema odgovarajuće snage, kao i od raspoloživosti krovne površine za smještaj fotonaponskih modula. Ako korisnik nema dovoljno krovne površine za smještaj odgovarajućeg broja modula ili nema tehničkih uslova za instalaciju sistema odgovarajuće snage, pristupiće se dodatnim analizama i pregovorima”, naveli su iz EPCG.

Pojasnili su i da je osnovni kriterijum za rangiranje redosljed prispijeća prijava, ako ujedno ispunjavaju i sve druge neophodne tehničke uslove.

”Direkcija za obnovljive izvore energije (DOIE) analizira potrošače na osnovu krovne površine i dozvoljene snage od CEDIS-a, pa nakon detaljne analize pristupiće se nabavci opreme i daljoj realizaciji projekta”, naveli su iz EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *