Goldman Sachs: Kvartalna dobit pala 19%

Dodajte komentar

Američka banka Goldman Sachs u prvom tromjesečju je ostvarila neto dobit od 3,1 milijarde dolara (2,83 milijarde eura), što je 19 posto manje nego u istom razdoblju 2022.

Prihodi banke pali su za pet posto, na 12,2 milijarde dolara (11,1 milijardu eura) . Lošiji rezultati povezani su i s gubitkom od prodaje portfelja internet banke Marcus.

Kako javlja francuska agencija AFP, Goldman Sachs je bio žrtva pada velikih korporativnih transakcija u prvom kvartalu zbog spajanja i akvizicija. akvizicija, dok se istovremeno tržište valuta i sirovina hladi.

Osim toga, tromjesečni poslovni rezultati uključuju gubitak od 470 miliona dolara od prodaje kreditnog portfelja internet banke Marcus. Osnovao ju je Goldman Sachs 2016., ali nije zaživjela.

No, u američkom bankarskom divu zabilježen je rast prihoda u jedinici upravljanja imovinom, dijelom i zbog rasta javnih ulaganja u vlasničke udjele u zadnjem kvartalu.

U svjetlu nedavnog kolapsa Sillicon Valley Banka, izvršni direktor banke, David Solomon, istakao je otpornost Goldman Sachsa na izazove u okruženju u kojem posluje.

I neke druge velike banke, uključujući JPMorgan Chase i Citigroup, objavile su proteklih dana svoje kvartalne poslovne rezultate u SAD-u. Svi su iskazali povoljne poslovne brojke nauštrb poslovanja s stanovništvom (skuplji krediti ili više kamate).

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *