Filipović: Izbjegavati zaduženje kod MMF-a, euroobveznice najbolja opcija

Dodajte komentar
Foto: Mojapenzija

To što će Crna Gora u junu imati nula eura u državnoj kasi rezultat je povećanja plata javnoj upravi, inflacije i prevelike potrošnje koju ne može nadomjestiti domaća proizvodnja, ocijenio je za Gradsku RTV ekonomski analitičar Oleg Filipović.

Izvjesno je da će Vlada morati da se zaduži što prije, kako bi u junu imala novca za isplatu zarada, penzija i socijalnih davanja, a najbolji način je izdavanje euroobveznica na međunarodnom ili domaćem tržištu, navodi Filipović. Upozorava da kredite kod MMF-a treba izbjegavati.

“Time ste na neki neki način limitarani, a na drugi gubite instrumente za upravljanje sopstvenim finansijama. Ne znam da li će ova vlada ići u zaduživanje ili će to morati da radi neka druga vlada, ali ja sam pristalica ovoga što sam rekao – direktnog pristupa na tržištu i kupovanja novca po najjeftinijoj cijeni”, kazao je Filipović.

Inflacija, prekomjerna zapošljavanja i povećanje plata u javnom sektoru, razlozi su što će trezor već u junu biti prazan. To govore podaci Ministarstva finansija, na koje su se pozvali bivši predstavnici tog resora.

“Državna kasa će u junu biti prazna. Taj mjesec se ne mogu pokriti sve obaveze. U junu ćemo imati u trezoru u jednom trenutku 50 miliona, ali već 7. i 8. juna ćete morati to da potrošite, ali kada dođete do kraja mjeseca i po njihovom planu neće moći da pokrijete sve te obaveze”, kazao je Branko Krvavac iz Pokreta Evrope sad (PES) na konferenciji koja je održana 12. aprila.

Državni budžet ne opterećuju samo plate, podsjeća analitičar Filipović.

“Imate javne nabavke za koje tvrdim da se njih 30-40 odsto može obezbijediti na drugačiji način. Sa jednim racionalnim pristupom i dobrom strategijom može se obezbijediti dio sredstava bez povećanja poreza i nekih radikalnih rezova”, objasnio je Filipović.

Reforme podrazumijevaju i izmjene poslovanja komercijalnih banaka, razvoj finansijske i IT industrije, zaključio je Filipović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *