Budva spremna da dočeka veliki priliv turista, dobre najave sa tržišta Izraela

Dodajte komentar

U Budvi trenutno boravi 12.000 turista, od čega je oko 7.800 gostiju u privatnom smještaju, podaci su Turističke organizacije opštine Budva. Pojašnjavaju da 70 odsto te brojke čine gosti iz Rusije koji su prijavljeni kao turisti. Dobru popunjenost imaju i hotelski smještaji.

– Predsezona se pokazala veoma dobro. U hotelima nam prednjače gosti iz Izraela, Njemačke, Srbije i Rusije, ta tržišta zauzimaju prva četiri mjesta. Na osnovu onoga što smo od početka januara, pa do sada imali možemo reći da smo veoma zadovoljni – rekla je predstavnica TO Budva Tijana Kotarac.

Budva se već u aprilu otvara za organizovaniji dolazak hotelskih gostiju. Komunalno preduzeće priprema zelene površine, čisti sve zajedničke prostore, zakupci pripremaju svoje plaže, restorateri svoje terase, a sve kako bi grad bio spreman za uskršnje praznike.

– Tradicionalno su uskršnji praznici vezani za organizovane grupe dolazaka u našim hotelima, očekujemo goste koji će nam doći sa područja Zapadne i Centralne Evrope. Oni vole period predsezone i postsezone jer ne vole da budu dio velike gužve – rekla je Kotarac.

Kotarac je ukazala i na izazove koje donosi sezona u turističkoj metropoli kakva je Budva, te da se nada da će Turistička organizacija zajedno sa lokalnim službama i Opštinom uspjeti da riješi te probleme.

– Svakodnevno smo u komunikaciji sa hotelijerima, Udruženjem ugostitelja, sa preporukama da ove godine cijene ne budu znatno povećane u odnosu na prošlu godinu. Moramo se potruditi da obezbijedimo, koliko-toliko normalan saobraćaj i pristup gostiju našoj destinaciji, aktivnostima i sadržajima na ovom području kakve naši gosti zaslužuju – rekla je predstavnica budvanske TO.

Među sadržajima koje je tim TO Budva pripremio izdvaja se tradicionalni Budvanski karneval. U junu će uz Season Opening zvanično biti otvorena glavna turistička sezona, a tu su i Jadranski festival igre, Grad teatar, kao i niz manifestacija koje organizju druge kulturne institucije u Budvi.

I Hotelska grupa Budvanska Rivijera je spremna kako za predsezonu, tako i za glavnu turističku sezonu. Sa radom su počeli Hotel Palas u Petrovcu, Hotel Aleksandar u Budvi, otvaraju se vrata hotela Castellastva, a krajem aprila sa radom počinje turističko naselje Slovenska plaža, najavila je PR menadžerka HG Budvanska Rivijera, Jelena Kaluđerović.

– Prema dosadašnjim najavama, onim što već bilježimo na terenu i rezultatima koje bilježe naši otvoreni hoteli, možemo da kažemo da će ova predsezona u našim hotelima biti za 30 odsto bolja nego što je bila prethodna – saopštila je Kaluđerović.

Kaluđerović navodi da je na turističkim uposlenicima da se sezona produži, te da od aprila do oktobra bude dobra popunjenost. Tome u prilog govore i trenutni podaci, a osim tradicionalno dobre posjećenosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona u HG Budvanska Rivijera očekuju dolaske sa novih tržišta.

– Tu su tržišta Francuske i Velike Britanije koja su pogotovo zastupljena u našim hotelima u Petrovcu. Naravno, tu su i ostala tržišta sa kojih će se zabilježiti rast dolazaka. Prema najavama, to su tržište Zapadne Evrope, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, zemlje Baltika, ali i neka nova tržišta koja su prošle godine doživjela ekspanziju. Ove sezone će “eksplodirati” tržište Izraela. Upravo u Hotelu Aleksandar imamo goste iz Izraela, a sa tog tržišta se zaista očekuje veliki priliv gostiju ove godine. Jedno novo tržište je i Egipat – najavila je Kaluđerović.

Turisti iz različitih krajeva svijeta već sada borave u Budvi, a među njima su gosti iz Italije, Njemačke, Norveške, Poljske, Srbije, Rusije…

– Dolazimo sa Sicilije. Ovo nam je prvi put u Crnoj Gori, nevjerovatno je. Imate planine i more, sve je lijepo. Mislim da ćemo ponovo doći u novembru i ostati na duže – rekao je jedan od njih.

Budvi se rado vraćaju i gosti iz Norveške i Njemačke.

– Već 20 godina dolazim ovdje tako da mi je grad jako poznat. To što dolazim već 20. godinu pokazuje koliko mi se sviđa – istakao je Norvežanin.

– Dolazimo iz Njemačke, Bavarske. Prošle godine smo ovdje došli motorima i bilo je prelijepo, pa smo i ove godine došli, ali sada avionom – kazao je njemački državljanin.

Crnogorskom primorju se nakon dužeg vremena vratila i turistkinja iz Srbije.

– Iz Beograda sam. Nisam bila u Budvi 30 godina, Dosta se promijenilo, dosta se izgradilo. Ono što mi se malo ne sviđa jeste da ima previše stranaca, ali svakako, mirno je, more je, lijepo je – istakla je ona.

Media Biro

 

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *