Najavljeno otvaranje prvog fonda rizičnog kapitala u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Predstavnik jednog od najvećih američkih fondova (Rockies Venture Fund) Peter Adams najavio je otvaranje prvog VC fonda u Crnoj Gori. On je to poručio na četvrtoj konferenciji iz serije “Digital Den connects” pod nazivom “Synergies”, koja je okupila eksperte i fondove rizičnog kapitala iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) predstavnike Američke Ambasade u Crnoj Gori i crnogorske Vlade, biznis, startup i NVO zajednicu Crne Gore. i istakao da zaista vjeruje u potencijal koji Crna Gora pruža.

Na samom početku događaja, osnivači Digital Den-a, Darko Ivanović i Nenad Novović, su predstavili rezultate i ciljeve Digital Den startap hub-a, kao i MOSS (Mountains of opportunities and sea of success) brend koji promoviše i prikazuje Crnu Goru planinama prilika i morem uspjeha.

Nakon uvodnog dijela, Ivanović i Novović su uručili zahvalnice predstavnicima najvećih crnogorskih kompanija koji su u decembru 2022. godine svojim pionirskim poduhvatima ukupno uložili 1.87 miliona eura u osam startapova iz Digital Den portfolija.

“MOSS je način kako možemo privući više ljudi u Crnu Goru, privući kapital i duboko vjerujem da Crna Gora to može da uradi zahvaljujući Digital Den-u” naveo je Adams.

Na prvom panelu su učešće uzeli predstavnici Vlade, tačnije Ministarstva finansija i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja – Agron Ibrahimi i Nevena Radović koji su direktno doprinijeli implementaciji Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, prije čijeg obraćanja smo imali priliku da čujemo ministarku Biljanu Šćepanović putem video poruke.

Osim predstavnika Vlade, na panelu su učešće uzeli i predstavnici crnogorske biznis zajednice koji su bili neki od investitora u portfolio Digital Den-a u decembru prošle godine – Miloš Miketić ispred Addiko banke, Ivan Petrović ispred Apex Capital Partners-a i Miloš Komnenić ispred Advokatske kancelarije Komnenić & Associates.

Opšti zaključak svih prisutnih bio je da je Zakon profunkcionisao i da startap zajednica ima jasnu budućnost. Sa nestrpljenjem se očekuje drugi krug investicija i sada postoji čvrsta saradnja između investitora, države i inovativne zajednice.

Skupu su se obratili u formi prezentacije njihovih dostignuća i John Zozzaro iz Funded House-a iz Austina koji je najavio i dovođenje 30 investitora iz SAD-a u septemberu, kao i Jeremy Goldberg, direktor za infrastrukturu Microsoft-a na globalnom nivou koji je govorio o značaju AI tehnologije, vještačke inteligencije u rješavanju svakodnevnih problema i pravljenju mosta između velikih korporacija i običnih korisnika.

Na drugom panelu osim startapova, ključnu poruku su uputili predstavnici dva crnogorska univerziteta – Dekan Ekonomskog fakulteta, Mijat Jocović i predsjednik Preduzetničkog gnijezda na UDG-u, Marko Nišavić koji su najavili kreiranje startap fabrika u okviru univerziteta koji će se kasnije povezati sa mostom koji Digital Den gradi.

Skupu je prisustvovalo oko 100 zvaničnika, investitora, inovatora i predstavnika fondova rizičnog kapitala iz inostranstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *