Katić: Vlada Zdravka Krivokapića zaboravila da isplati koncesionara

Dodajte komentar

Tužba kompanije Univerzal Monte, koja od države traži naplatu 4,8 miliona eura na osnovu sporazuma o raskidu ugovora kojim je ukinuta naplata putarine na dionici puta Meljine – Petijevići se mogla i očekivati s obzirom na to da je Vlada Zdravka Krivokapića zaboravila u budžetu za prošlu godinu da planira sredstva o isplati dotadašnjeg koncesionara, kompaniju Univerzal Monte, ocijenio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Obaveza

“Prethodna vlada zaboravila je da u budžetu za 2022. godinu planira ono što je sama usvojila, odnosno neko u Ministarstvu finansija je to zaboravio. Odluku o sporazumu donijela je Vlada, a na osnovu te odluke je tadašnji ministar finansija Milojko Spajić potpisao sporazum, kojim je bilo predviđeno plaćanje do kraja januara 2022. godine, upravo zato što 2021. godine, kada je ukinuta putarina, nije bilo planiranih sredstava u budžetu za tu godinu. Ključ ovog problema je u činjenici da je neko zaboravio da planira potrebna sredstva u budžetu za 2022. godinu”, kazao je Katić Pobjedi.

Smatra da se tužba mogla očekivati jer je država preuzela na sebe da na osnovu sporazuma o raskidu ugovora isplati dotadašnjeg koncesionara, kompaniju Univerzal Monte.

Sporazum su u maju 2021. godine potpisali Katić, Spajić i direktor Univerzala Đorđe Vlaović. Inicijalno je sporazumom dogovoreno da se Univerzalu za prijevremeni prekid ugovora isplati četiri miliona, dok se preostalih 840 hiljada odnosi na PDV. U oktobru prošle godine zaključkom je Vlada Dritana Abazovića zadužila

Ministarstvo finansija da u ime Vlade cjelokupnu dokumentaciju oko ovog sporazuma proslijedi tužilaštvu. – Što se tiče tužilaštva, mišljenja sam da u ovom predmetu nema ništa sporno – rekao je Katić, odgovarajući na pitanje da li on kao jedan od potpisnika sporazuma osjeća odgovornost zbog svega što se desilo.

Raskid ugovora

Zastupnica države Slavica Laković nedavno je saopštila da Vlada nije mogla da se zaduži na osnovu zaključka, imajući u vidu da nije poštovana procedura predviđena Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Laković je na ročištu održanom krajem marta istakla protivtužbeni zahtjev da sud ovaj sporazum oglasi ništavim.

“Naplaćivanje putarine na magistralnom putu (12 km, tri eura u jednom pravcu) od regionalnog značaja, koji ni danas nema alternativu i vodi do međudržavne granice, bilo je sramota za državu, narušavalo imidž Herceg Novog i otežavalo tranzit robe i putnika preko graničnog prelaza Sitnica”, kazao je Katić i objasnio da je koncesionar mogao naplaćivati putarinu još najmanje osam godina i na taj način zaraditi između pet i šest miliona eura.

“Kompanija Univerzal Monte je prihvatila prijedlog sporazuma da za četiri miliona izađe iz ovog aranžmana, kao i da sanira klizište na Kotobilju koje je ugrožavalo put (što je u međuvremenu i urađeno), za šta su uložili 500 hiljada eura, tako da je realni dug prema njima u stvari 3,5 miliona”, izračunao je Katić, koji se plaši da bi realni dug, dok se svi postupci ne okončaju, mogao biti uduplan.

“To bi, svakako, bilo na štetu države Crne Gore, a građani bi plaćali odštetu zbog nečije loše procjene i nesavjesnog rada”, istakao je Katić.

Prema njegovim riječima, lokalna vlast je slala urgencije i zahtjeve za raskid tog ugovora i ka prethodnim vladama 2016. i 2017, “međutim niko nije htio da pomogne Opštini Herceg Novi, koja nije bila u milosti tadašnje vlasti”.

“To je bio jedan od ključnih razloga zašto je Vlada tokom 2021. godine prihvatila zahtjev Opštine da se potpiše sporazum, odnosno da se raskine BOT aranžman sa koncesionarom”, kazao je Katić i podsjetio da je Vlada 2016. godine usvojila pravilnik o kategorizaciji puteva, kojim je put Meljine – Petijevići označen kao magistralni put M-12, pa Katić smatra da su se već tada stekli uslovi da država preuzme sva prava i obaveze u vezi s tom dionicom.

Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *