Malpass: Svjetska banka želi ubrzanje restruktuiranja dugova

Dodajte komentar

Svjetska banka zalagaće se za rješavanje sve većih problema duga siromašnih zemalja i sa Međunarodnim monetarnim fondom predstaviće konkretne predloge za rješavanje nekih od najvećih prepreka restruktuiranju na narednim proljećnim sastancima.

“Ideje će biti predstavljene na Okruglom stolu o globalnom državnom dugu, sastanku koji vode institucije iz Bretton Woodsa zajedno sa Indijom, koja predsjedava Grupom 20 u Vašingtonu”, rekao je predsjednik David Malpass u blogu u nedjelju.

Jedan od predloga je da se zajednička analiza održivosti duga Svjetske banke i MMF-a u isto vrijeme uputi svim povjerenicima koji su uključeni u rasprave, uz povećanu transparentnost i razmjenu informacija koje pomažu izračunavanju veličinw potreba za olakšavanje duga”, rekao je Malpass.

Kina, najveći pojedinačni povjerenik zemalja u razvoju, postavila je pitanja o pretpostavkama institucija, usporavajući cijeli proces.

“Restrukturiranje bi takođe bilo ubrzano i ojačano stvaranjem jasnih rokova za korake, uključujući formiranje odbora povjerenika, pružanje finansijskih jamstava i potpisivanje stvarnih sporazuma o restrukturiranju”, dodao je Malpass.

Obustava plaćanja duga na početku procesa takođe bi podstakla postizanje dogovora i zaštitila sposobnost otplate duga.

Što se tiče slučajeva pojedinačnih zemalja, Malpass je rekao da zvanični odbor povjerenika Zambije, predvođen Kinom i Francuskom, planira sastanak u sedmici koja počinje 16. aprila i da traže “dobar ishod”. Što se tiče Gane, rekao je da je napredak tehničkih sastanaka pozitivan znak i istakao potrebu za bržim napretkom u Etiopiji.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *