Prihod od auto-puta 6,35 miliona

Dodajte komentar

Dionicom auto-puta Podgorica – Mateševo od 21. jula prošle, kada je počela naplata putarine, pa do kraja marta ove godine prošlo je ukupno 1,56 miliona vozila, na osnovu čega je državno preduzeće “Monteput”, koje upravlja tom dionicom, prihodovalo 6,35 miliona eura.

Iz te kompanije “Vijestima” je rečeno da je prihod prošle godine od naplate putarine iznosio 4,64 miliona, a da je za prva tri mjeseca na auto-putu zabilježen prolazak više od 420 hiljada vozila na osnovu čega je naplaćeno 1,78 miliona eura.

Kada je u pitanju struktura vozila, auto-put je ove godine koristilo 372.817 putničkih automobila, kombija i manjih kamiona je bilo 37.779, a najvećih kamiona (šlepera) i autobusa 11.174. Put su tokom tri mjeseca 2023. najmanje koristili motocikli, čijih je prelazaka bilo 155.

Od ukupnog broja prolazaka po naplatnim centrima, njih polovina je zabilježena na Smokovcu, a 47 odsto na Mateševu, dok se za ulazak i izlazak sa auto-puta rampe na Pelevom brijegu i Veruši koriste u zanemarljivom broju.

Cijena putarine na najdužoj dionici auto-puta za putnička vozila iznosi 3,5 eura.

”Monteput”, prema finansijskom planu kompanije, ove godine očekuje da će od naplate putarine na auto-putu prihodovati 9,4 miliona eura, dok će troškovi u vezi sa radom i održavanjem ove dionice iznositi 8,1 miliona eura, što bi značio profit od 1,3 miliona eura ne računajući porez na dodatu vrijednost koji se mora platiti državi, prenose Vijesti.me.

Izgradnja auto-puta i ostali troškovi iznosili su oko 1,2 milijardu eura. Rate koje sa kamatama po tom osnovu vraća država godišnje iznose oko 76,6 miliona eura, koje će se vraćati još 12 godina.

Iz “Monteputa” su naveli i da je do kraja marta ove godine kroz tunel “Sozina” prošlo 610 hiljada vozila, što je 6.779 automobila dnevno i što je povećanje prometa od 23,77 odsto u odnosu na prošlu godinu za taj period.

Od putarine koja iznosi 2,5 eura prihodovano je 2,19 miliona eura što znači da je “Monteput” zaradio 482 hiljada eura više od tunela nego auto-puta.

Tunela Sozina je otvoren za saobraćaj u julu 2005. godine, a njegova izgradnja je koštala 75 miliona eura, od čega su 24 miliona obezbjeđene iz kredita Evropske investicione banke (EIB). Od ovog kredita, prema podacima Monteputa, ostalo je da se vrati još 11 miliona eura.

Izgradnja ove dionice auto-puta je bila ugovorena na 944 miliona dolara, što je tada bilo 809 miliona eura. Međutim zbog naknadnih radova, kursnih troškova, kamata i ostalih troškova, ukupan iznos je oko 1,2 milijarde eura.

Ovo pokazuje da je dionica auto-puta koštala oko 15 puta više od tunela Sozina, a da je naplata putarine kod tunela, pa prva tri mjeseca ova godine, i pored jeftinije karte, za oko 25 odsto veća nego kod auto-puta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *