Novi stari šef UEFA: Fudbalu prijeti rasprodaja

Dodajte komentar

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin (55), koji je dobio novi četvorogodišnji mandat na mjestu prvog čovjeka Evropske fudbalske federacije, upozorio je da je fudbalu zaprijećena rasprodaja, zbog stalne prijetnje Superlige i sve većeg broja investitora u ovaj sport.

Slovenački advokat, koji je reizabran na mjesto predsjednika UEFA do 2027. godine, pošto nije imao protivkandidata, rekao je predstavnicima nacionalnih Federacija, okupljenih u Lisabonu na Kongresu evropskog upravnog fudbalskog tijela, da su se oni koji su za takvu otcijepljenu Ligu, u roku od nekoliko mjeseci „pretvorili u lik iz Crvenkapice, u vuka prerušenog u babu, spremnog da te pojede“.

„Ovdje imamo dva suprotstavljena pogleda na svijet. Imamo cinizam ispred morala, imamo sebičnost pred solidarnošću, imamo pohlepu ispred dobronamernosti. Zaokupljenost sobom ispred otvorenošću prema drugima, vlastiti interes ispred altruizma, sramne laži pred istinom, nasljednike iznad graditelja, kartel iznad meritokratije i demokratije, cijene dionica iznad sportskih zasluga, potragu za profitom iznad trke za trofejima“, rekao je nadahnuti Čeferin u svom govoru.

Nisu odustali od Superlige

Prvi pokušaj Superlige od 12 klubova iz Engleske, Španije i Italije propao je za nekoliko dana, ali Real Madrid, Barselona i Juventus nisu odustali i iznijeli su slučaj pred Evropski sud pravde, tvrdeći da UEFA nema pravo da sankcioniše klubove, koji formiraju rivalska takmičenja, kao što evropski fudbalski čelnici prijetili da će učiniti.

„U posljednjih nekoliko godina vidjeli smo kako se evropski fudbalski pejzaž promijenio do neprepoznatljivosti… Klubove su kupili investicioni fondovi, lokalni identiteti su izgubljeni, a rashodi povećani, jer su određeni klubovi vođeni na visokorizičan, čak i bezobziran način, što prkosi svim logikama i principima“, rekao je predsjednik UEFA.

„Moramo razbiti mit da je privatizacija fudbala nezaustavljiv proces. To je sadašnja opasnost, kao što smo vidjeli, ali zajedno ćemo preokrenuti tok istorije. Fudbal jeste i uvjek će ostati narodni sport“, zaključio je Čeferin.

Izvor: Sportklub

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *