Snažan rast potrošnje na igrice do 2027. godine čak 215 milijardi dolara

Dodajte komentar

Globalna potrošnja na videoigre trebalo bi da dosegne 215 milijardi dolara do 2027. godine, prema Omdiji. Nakon povećanja od 50 odsto u 2022, transmedijski prostor nastavlja da se širi i profitira kako sve više franšiza videoigara ulazi na velike i male ekrane.

“Uz sve veći broj IP adaptacija igara od 1980-tih, kvalitet i percepcija potrošača o ovom sadržaju značajno su se poboljšali posljednjih godina. Usluge striminga i studiji trebaju više sadržaja kako bi unovčili svoje usluge i postigli profitabilnost, a potrošači zahtijevaju sve više sadržaja”, istakla je Maria Rua Aguete, viša direktorica u Omdijinoj praksi za medije i zabavu.

“Dani loših naslova kao što su ‘Tomb Raider: 5.5’ ili ‘House of the Dead: 2.1’ davno su iza nas. Visoko uspješne TV serije kao što su Netflixov ‘The Witcher’ ili HBO-ov ‘The Last of Us’ dokazuju da su kvalitet, ulaganje i adaptacije na vrhunskom nivou”, objašnjava Maria Rua Aguete.

Broj naslova dostupnih na američkim SVOD uslugama premašio je 40.000 naslova od trećeg kvartala 2022. Potrošnja na programiranje u SAD-u takođe je porasla 11 odsto u 2022, dosegnuvši 122,4 milijarde dolara. Istraživanje je takođe rangiralo zemlje prema potrošnji na sadržaj i usluge povezane s videoigrama u posljednjih deset godina, pri čemu su SAD, Kina, Japan, UK i Južna Koreja zauzeli prvih pet pozicija. Omdijino istraživanje pokazalo je da je zajednica igrača mnogo veća od ljubitelja fima u svim uzrastima. Više od 50 odsto demografske grupe od 55 do 64 godine preferira igranje igrica u odnosu na bioskop u SAD-u, dok žene prednjače u mobilnom igranju igara u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj.

“Kao pompa i uzbuđenje oko filma ‘Super Mario Bros’, jedne od najpopularnijih franšiza videoigara koja bi se vraća na veliki ekran, popularnost naučno-fantastične serije ‘The Last of Us’ i ‘Stranger Things’ se nastavlja, nije iznenađenje da se očekuje da će prihodi od igara doseći stratosferski nivo zahvaljujući rastućem katalogu filmskih i televizijskih adaptacija”, zaključila je Rua Aguete.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *