Dionice UBS-a i Credit Suisse padaju dok švajcarsko tužilaštvo istražuje preuzimanje

Dodajte komentar

Akcije CREDIT SUISSE-a i UBS-a pale su u ponedjeljak nakon što je švajcarski savezni tužilac otvorio istragu o hitnom spajanju dva zajmodavca.

Kancelarija državnog tužioca saopštila je u nedjelju da je tužilac otvorio istragu o državnom preuzimanju Credit Suisse od strane UBS Grupe prošlog mjeseca, istražujući potencijalna kršenja zakona zemlje od strane vladinih zvaničnika, regulatora i rukovodilaca u dvije banke.

UBS i Credit Suisse su bili postavljeni na najveći dnevni pad u posljednjih 10 dana, padu oko 4 posto u ranom trgovanju prije nego što su smanjili gubitke kako bi ostali manji za 2 posto, odnosno 1,8 posto u 14:10 GMT.

Banke su odbile da komentarišu istragu.

UBS preuzimanje rivalskog Credit Suissea osmislile su švajcarske vlasti u pokušaju da obuzdaju previranja u globalnom bankarstvu.

Međutim, švajcarska javnost i političari izrazili su zabrinutost u vezi sa nivoom državne podrške ponuđene u sporazumu, sa skoro 260 milijardi švajcarskih franaka (378,2 milijarde dolara) u likvidnosti i garancijama koje nude vlada i Švajcarska narodna banka (SNB).

“Vlada je potcijenila koliko neodobravanje javnost u Švajcarskoj ima protiv sporazuma”, rekao je Michael Field, strateg evropskog tržišta u Morningstaru.

“Ne pomažu ni komentari u medijima o otpuštanju 30 posto radne snage”, dodao je.

Švajcarski dnevnik Tages-Anzeiger izvijestio je u nedjelju, pozivajući se na neimenovanog višeg menadžera UBS-a da je banka nastala preuzimanjem Credit Suissea spremna da smanjit svoju radnu snagu za 20-30 posto. Dvije banke zajedno imaju 120.000 zaposlenih širom svijeta i aktivu od 1,6 biliona dolara.

Odvojeno, podaci su u ponedjeljak pokazali da su depoziti po viđenju kod SNB-a opali prošle sedmice, što sugeriše da su Credit Suisse i UBS možda smanjili korištenje fondova za hitne slučajeve koji su im ponuđeni.

SNB, Credit Suisse i UBS odbili su da komentarišu i promjene depozita po viđenju.

Izvor: Reuters

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *