Onlajn igre na sreću rizične za pranje novca

Analizirajući rizik od pranja novca u Crnoj Gori, Uprava policije je posebno upozorila na sektor igara na sreću jer je, kako su ocijenili, pogodan za velike gotovinske transakcije koje nije lako kontrolisati. To su naveli u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021). Kako se navodi u tom policijskom dokumentu, igre na sreću su posebno rizične.

“Sektor igara na sreću, sa posebnim fokusom na kazina, rizičan je zbog velikih gotovinskih transakcija naročito od strane nerezidentnih lica, što dodatno usložnjava utvrđivanje porijekla novca”, navodi se u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021).

Kako se tvrdi, “važno je pomenuti onlajn igre na sreću, na primjer kada državljanin Crne Gore otvori nalog u inostranom internet kazinu, putem mejl adrese i transferiše veći iznos novca nepoznatog porijekla na svoj nalog, sa kreditne kartice ili platne platforme, pay pall, pay send, skrill i slično”.

“Nakon izvršene transakcije uloži nisku sumu novca na igranje, nakon čega povlači novčana sredstva kao “dobitak” ostvaren igrama na sreću”, navodi se u dokumentu.

Kako se napominje u ovom policijskom dokumentu, i sektor nekretnina označen je kao rizičan, zbog svog intenzivnog razvoja i generisanja velike količine novca.

“U Crnoj Gori je ovo pitanje posebno važno imajući u vidu da se ekonomija u velikoj mjeri oslanja na strane direktne investicije, a važan dio tih investicija predstavljalo je ulaganje u kupovinu nepokretnosti, kroz transakcije iz of-šor zona, iz Ruske Federacije i Turske”, piše u dokumentu.

RTCG

Check Also

Istraživanje: Koliki su troškovi za dijete do 18. godine

Za većinu parova imati dijete apsolutna je sreća. Međutim, postoji jedan aspekt koji nije baš …

Leave a Reply

Your email address will not be published.