Goldman Sachs: Vještačka inteligencija mogla bi ugasiti stotine hiljada radnih mjesta

Dodajte komentar

Istraživanje investicione banke Goldman Sachs pokazalo je da bi razvoj vještačke inteligencije mogao dovesti do automatizacije brojnih poslova u SAD-u i Evropi, što bi moglo značajno ugroziti stotine hiljada radnih mjesta.

Prema Financial Timesu, inivesticioa banka rekla je da bi sistem vještačke inteligencije poput ChatGPT-a mogao u budućnosti stvarati sadržaj koji se ne može razlikovati od ljudske proizvodnje, što bi moglo izazvati procvat produktivnosti koji bi na kraju povećao godišnji BDP za sedam posto u razdoblju od deset godina.

“To bi takođe doprinijelo značajnim poremećajima na tržištu rada, dovodeći u opasnost 300 miliona radnika u velikim ekonomijama. Procjene pokazuju da je otprilike dvije trećine radnih mjesta u SAD-u i Evropi izloženo nekom stepenu automatizacije vještačke inteligencije, na temelju podataka o zadaci koji se obično obavljaju u brojnim zanimanjima”, piše londonski list.

U SAD-u bi vještačka inteligencija uticala na 63 posto radne snage, dok ostalih 30 posto koji rade fizičke poslove ne bi bilo ugroženo.

O razvoju vještačke inteligencije nedavno je govorio Bill Gates koji je skrenuo pažnju na činjenicu da će vještačka inteligencija uticati na industriju u sljedećih 10 godina.

“Dokazi pokazuju da posjedovanje osnovnih matematičkih vještina priprema učenike za uspjeh, bez obzira na karijeru koju odaberu. Međutim, uspjeh u matematici pada u cijeloj zemlji, posebno za Afroamerikance, Latinoamerikance i studente s niskim primanjima. AI može pomoći da se preokrene taj trend. AI će poboljšati vaš rad, na primjer tako što će vam pomoći da pišete e-poštu i upravljate svojim inboxom,” napisao je Gates.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *