Cijene usluga na primorju biće skuplje i do 30 odsto

Ljetnja turistička sezona je na pragu, a domaći turistički poslenici se već suočavaju sa problemima u organizaciji, jer će kako sada stvari stoje nedostajati radne snage.

Kako je u razgovoru za “Dan” istakao Ilija Armenko, turistički poslenik iz Petrovca, situacija je izuzetno kompleksna, jer Crna Gora iako prepoznata kao atraktivna destinacija, polako gubi korak sa regionom.

– Svi se žale da nedostaje radne snage, jer radnici idu u Hrvatsku zbog većih plata, a tamo dominantno dolaze gosti bolje platežne moći. Situacija je sada takva, da nemamo radne snage ni da otvorimo lokale – poručuje Armenko.

Armenko navodi i da uprkos većim platama koje daju crnogorski ugostitelji, u susjednoj Hrvatskoj glavni kuvar može da zaradi i do 3.500 eura mjesečno.

– Kod nas se plate glavnim kuvarim kreću do 2.000, a u Hrvatskoj i do 3.500 eura, zato većina odlazi tamo, jer su uslovi znatno bolji. Kod nas su veće plate i do 30 ili 40 odsto nego ranije, ali radna snaga ide tamo gdje su joj bolji uslovi. Predviđaju nam bolju sezonu, ali pitanje je da li će tako biti – kaže Armenko.

On kaže da dodatan problem predstavlja i kratko trajanje sezone, koja prema njegovim riječima u Petrovcu traje oko 40 dana.

– Turizam kod nas se sveo na socijalu. Plato ribe kod nas je oko 33 eura, dok isto to u Dubrovniku košta 120 eura. Nama se konstantno povećavaju nameti, a dažbine ostaju iste. Kod nas sve ređe dolaze platežno moćni gosti, polupansion je između 30 i 40 eura, što znači da je turistima sa zapada koji dolaze, jeftinije da ljetuju u Crnoj Gori, nego da ostanu kod kuće – ističe Armenko.

Armenko smatra da moramo da se pogledamo u ogledalo i da vidimo kako dalje, jer postajemo sve manje konkurentni državama u regionu.

– Svuda turizam napreduje, a kod nas nikako da se nešto konkretno promijeni. Svi nameti padaju na nas turističke radnike… Cijene usluga će takođe, zbog rasta inputa, drastično poskupjeti i to najmanje 30 odsto. To moramo da radimo da bi opstali, a to je nemoguća misija, a to će dodatno uticati na sezonu – kaže Armenko.

Prema Armenkovim navodima, već sada nedostaje rezervacija, što nije dobar pokazatelj za sezonu.

– Nećemo kukati, ali moramo da budemo svjesni gdje smo. Sezona je prekratka, treba da se sve spremi, anagažuju radnici da bi se radilo svega 40 dana. Malo je vremena za tako nešto, jer turistički poslenici u Hrvatskoj već sada angažuju radnu snagu, i gro radnika odlazi tamo. Mi ih ne možemo ispratiti po uslovima i dati jake plate, kada kod nas sezona realno počinje tek oko 1. jula – zaključuje Armenko.

Nadaju se dogovoru sa Morskim dobrom

Armenko navodi i da problem stvaraju nameti, kojima se ugrožava poslovanje ugostitelja.

On navodi da su porez na dobit dosada plaćali u nekoliko mjesečnih rata, a da se sada očekuje da to urade odjednom, do 1. aprila.

Takođe, očekuje i razumijevanje od Morskog dobra, kako bi im pomogli u plaćanju dažbina koje imaju prema njima.

– Imali smo ugovore na pet godina, ali je dvije godine “pojela” korona. Nadamo se da će po automatizmu produžiti ugovore za dvije godine, uz naknade koje oni odobre – istakao je Armenko.

Izvor: Dan

Check Also

Koliko zarađuju građani Crne Gore u odnosu na ostale ex-Yu države

Najveća prosečna plata isplaćena u zemljama bivše SFRJ u martu ove godine bila je u …

One comment

  1. Gospodine Armenko, govorite neistinu.. Petrovac je preskup grad, u nekim stvarima ispred budve… Volio bih da mi pokažete taj hotel a da nije zaostavština iz socijalizma gde je polupansion 30-40 eura… Nađite i pošaljite na mail, gde ja to sa mojom porodicom od 3 clana mogu 10 dana provesti za oko ili nešto više od1000 e po vašim rečima a da je polupansion. Ne može se ručati u restoranima Petrovca, skromna jela i obična 3 pića za 3 člana, ispod 45-50 eura.. NE manipulišite sa ljudima od kojih živite. Tri godine sam uzastopno bio u privatnom smeštaju u Petrovcu i jednom hotelu, cene su za neizdržati… Evo sada pogledajte po sajtovima, iole pristojan apartmančić sa jedmom spavaćom u sezoni, nema ispod 800 e u Petrovcu, jedino ako je u brdo, kod magistrale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.