Novi porezi: Rentiranje više neće biti tako unosan biznis

Dodajte komentar

U Hrvatskoj su vlasti pod pritiskom da se ljudima koji zarađuju na iznajmljivanju poveća porez na dohodak, a iz Brisela ide inicijativa da se od turista koji unajmljuju smještaj preko internet platformi naplaćuje PDV.

Na talasu borbe protiv masovnog turizma sada je i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koja je obnovila stari zahtjev za smanjenje poreskog opterećenja na plate, da se novac za to smanjenje nadomjesti jačim oporezivanjem privatnog najma u turizmu. Ista organizacija i ljudi koji su do prije nekoliko sedmica grmjeli i protiv poreza na ekstraprofit velikih kompanija, te navodili brojne razloge zašto bi on bio loš, sada predlažu da se pojača poreski pritisak na stotinu hiljada privatnih iznajmljivača, za koje se procjenjuje da godišnje prihoduju blizu dvije milijarde eura, piše Večernji list.

HUP smatra da bi prihod od iznajmljivanja stanova i apartmana turistima trebalo oporezivati 10 odsto, kolika je stopa na sve oblike prihoda od kapitala. Paušalisti-iznajmljivači bi, prema tom predlogu, morali da plate 15 puta više poreza nego što ga plaćaju do sada. Mnogi od njih do svojih gostiju dolaze uz pomoć platformi.

Stanovnici švajcarskog Lucerna traže od lokalnih vlasti da zabrane iznajmljivanje privatnog smještaja preko internet platformi, dok italijanska Venecija uvodi još 3 do 6 eura nameta svakom turisti koji dolazi u grad. Sličan porez dodatno povećava i Barselona, doduše više zbog kruzera nego zbog privatnog najma, dok Valensija kreće istim stopama i porez na noćenje uvodi prvi put.

Iznajmljivanje privatnog smještaja preko internet platformi doživjelo je procvat i tako zapelo za oko mnogima – bilo zbog gužvi i prevelikog pritiska na lokalnu infrastrukturu, bilo zbog procjene da se u “ekonomiji dijeljenja” koju su platforme omogućile malim ljudima vrti previše kapitala koji izmiče velikim hotelskim lancima, ali i državnim poreskim kasama.

Večernji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *