Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka

Regulatori su ponovo uvjeravali javnost da je bankarski sistem siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita. Ministarka finanaija Janet Yellen, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell i desetak drugih zvaničnika sazvali su juče poseban zatvoreni sastanak Savjeta za nadzor finansijske stabilnosti.

Detalji sa sjednice pokazali su da je član Feda iz Njujorka izvijestio grupu o “kretanju na tržištu”.

“Savjet je raspravljalo o trenutnim uslovima u bankarskom sektoru i primijetilo da, iako su neke institucije pod stresom, američki bankarski sistem ostaje zdrav i otporan. Savjet je takođe raspravljalo o tekućim naporima agencija članica da prate finansijska kretanja”, stoji u saopštenju.

Drugih detalja o sastanku nije bilo.

Rezultati, objavljeni nedugo nakon zatvaranja tržišta u petak, došli su otprilike u isto vrijeme kad su novi podaci Feda pokazali da su klijenti banaka ukupno povukli 98,4 milijarde dolara s računa tokom sedmice koja se završila 15. marta. To pokriva razdoblje kada su iznenadni neuspjesi Silicon Valley Bank i Signature Bank uzdrmali industriju.

Podaci pokazuju da je najveći dio novca stigao iz malih banaka. Velike institucije zabilježile su povećanje depozita za 67 milijardi dolara, dok su manje banke zabilježile odliv od 120 milijardi dolara. Povlačenja su smanjila ukupne depozite na nešto više od 17,5 biliona dolara i predstavljala su oko 0,6% ukupnog iznosa. Depoziti su u stalnom padu u februara 2022. i pali su za 582,4 milijarde dolara, prema podacima Feda objavljenim u petak.

Zajednički fondovi tržišta novca zabilježili su porast imovine u posljednje dvije sedmice, za 203 milijarde dolara na 3,27 biliona dolara, prema podacima Investment Company Institute do 22. marta.

Ranije ove sedmice, Powell je takođe pokušao da uvjeri javnost da je bankarski sistem siguran.

“Vidjeli ste da imamo alate za zaštitu deponenata kada postoji prijetnja ozbiljne štete po ekonomiju ili finansijski sistem i spremni smo da upotrijebimo te alate”, rekao je Powell u srijedu na konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon Odluka Feda da poveća referentne kamatne stope za još četvrt postotnog boda.

“Mislim da bi deponenti trebalo da pretpostave da su njihovi depoziti sigurni”, zaključio je.

SEEbiz/CNBC

Check Also

Generacija Z na luksuz gleda potpuno drugačije i brendovi moraju da se prilagode

Prošlo je nekoliko godina otkako su se trgovci dijamantima, dragim kamenjem i uopšte nakitom najviše …

One comment

  1. Neka ovo čitaju amateri koji tvrde da regionalna banka ne utiče na ukupno tržište….

Leave a Reply

Your email address will not be published.