Potresi u bankarskom sektoru: “Sljedeće dvije nedjelje su ključne”

Nakon što je američki Fed u srijedu podigao kamatne stope za 25 baznih bodova signalizirajući da je ivici da uspori najagresivnije monetarno zatezanje u zadnjih nekoliko decenija zbog potresa u bankarskom sistemu, dionice banaka u Evropi ponovno bilježe minuse.

Iz opaski predsjednika Jeromea Powella izvjesno je da se Federalne rezerve boje scenarija u kojem bi problemi s bankama mogli dovesti do kreditne krize s reperkusijama na usporavanje američke ekonomije.

Sljedeća dvije nedjelje su ključne

Kreditnog pritiska boje se i američke kompanije, čak i više od inflacije ako je suditi po najnovijim anketama među vodećim menadžerima. Dobra vijest je što bi kreditni pritisak rezultirao istim efektom kao podizanje kamatnih stopa – hlađenjem potražnje i usporavanjem inflacije. Loša je što u takvom scenariju centralna banka ima vrlo malo kontrole i teško je prognozirati koliko bi duboko u minus ekonomija mogla zaroniti.

Problemi koji su započeli s bankrotom američkih kreditora predvođenim Silicon Valley banke proširili se na Evropu. Švajcarski UBS bio je prisiljen da preuzme Credit Suisse kako bi se spriječila šira kriza,

Dionice ponovo zaronile u korekciju

No, predsjednik Švajcarske centralne banke (SNB) Thomas Jordan rekao je u četvrtak da će iduća dvije nedjelje biti ključne da se vidi uspješnost spašavanja.

I Bank of England jedanaesti uzastopni put povisila je cijenu novca na Otoku uprkos činjenici da su finansijske dionice ponovno zaronile u korekciju, prenosi n1info.hr.

Indeks vodećih evropskih banaka pao je 2,1 posto. Pritom su Deutsche banka i Commerzbank izgubili na vrijednosti 2,1 posto, odnosno 3,2 posto. UniCredit je bio u plusu 0,16 posto, dok je dionica Intesa Sanpaolo pala 0,13 posto.

Check Also

Njemačka pokreće program pomoći za karbonski neutralnu industriju

Njemačka pokreće program koji će staviti na raspolaganje desetine milijardi eura komapnijama koje se suočavaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.