Yellen: Propast male banke može izazvati propast drugih manjih banaka

Američka ministarka finansija Janet Yellen izjavila je da propast neke male banke može izazvati propast drugih manjih banaka, javlja Anadolija.

“Neuspjeh male banke može pokrenuti trku sa drugim bankama, a neuspjeh te banke može potom dovesti do sistemskog propasti”, rekla je Yellen pred Podkomitetom za finansijske usluge u američkom Senatu.

Njeni komentari uslijedili su nakon iznenadne propasti Silvergate Banke, Silicon Valley Banke (SVB), Signature Banke i First Republic Banke, koje su propale u roku od samo nekoliko sedmica.

Zaštita zdravlja američke ekonomije

“SVB je doživjela katastrofalan udarac, toliko ogroman da je preplavio likvidnost ove banke i izazvan je potencijal za strahovanje u mnogim drugim bankama”, rekla je Yellen te poručila:

“Naš glavni prioritet je zaštita zdravlja američke ekonomije”, dodala je Yellen.

Ministarstvo finansija, Federalne rezerve i Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) najavili su niz hitnih mjera u nedjelju nakon što su propasti američkih banaka zaprijetile širom finansijskom krizom.

Check Also

Odloženo suđenje Miomiru Mugoši u slučaju “Carine”

Suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice i nekadašnjem funkcioneru DPS-a Miomiru Mugoši slučaju “Carine” koje je jutros …

Leave a Reply

Your email address will not be published.