Na novoj listi 73 licencirana stečajna upravnika

Dodajte komentar

Ministarstvo pravde objavilo je danas novu listu licenciranih stečajnih upravnika na kojoj se nalaze 73 osobe.

Ukupan broj stečajnih upravnika ponovo je revidiran početkom godine, a u odnosu na septembar manji je za četiri.

Cijelu listu aktuelnih licenciranih stečajnih upravnika možete pogledati na OVOM LINKU.

Podsjećamo, početkom 2022. godine stupile su na snagu izmjene Zakona o stečaju, kojim je ova oblast redefinisana uvođenjem licenci za stečajne upravnike, koje se izdaju na period od pet godina. Do tada su te dužnosti obavljale 223 osobe, kojima je onda dat rok da do 18. avgusta 2022. prijave i polože odgovarajući ispit kako bi mogli da nastave svoj angažman.

Već nakon prvog izlistavanja licenciranih sečajnih upravnika u septembru prošle godine na spisku nisu bili do tada najangažovaniji u brojnim velikim stečajevima – Mladen Marković, Žarko Ostojić, Dragan Smolović, kao ni Snežana Jović, Sanja Lješković, Ranko Radinović i Saša Zejak koji se sumnjiče da su u organizovanoj kriminalnoj grupi bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Više upravnika je novo zakonsko rješenje o licenciranju ocijenilo diskriminatornim, problematizujući što moraju da dokazuju svoje, kako su navodili, već stečeno znanje, zbog čega je Komora stečajnih upravnika inicirala ocjenu ustavnosti zbog kontinuiranih provjera. Iz Ministarstva pravde to su pravdali time što upravnik – osim prava – mora poznavati ekonomiju, računovodstvo i menadžment. Ustavni sud se još nije izjašnjavao ovim povodom.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *