Američki analitičari: Bankarska kriza je gotova, privatne banke obezbjeđuju 30 milijardi dolara

Analitičar brokerske kompanije Odeon, Dik Bouv, ocijenio je da je “bankarska kriza gotova”, nakon objavljivanja izvještaja u kojem se navodi da će najveće privatne banke u SAD obezbijediti dodatnih 30 milijardi dolara likvidnosti za stabilizaciju Prve republičke banke.

Kako navodi Blumberg, banke JP Morgan, Banka Amerike i Siti Grup banka bi doprinijele sa po pet milijardi dolara u depozitima, zajedno sa manjim depozitima iz drugih institucija.

– Federalne rezerve nemaju novca da spasu banku, ali sam bankarski sistem ima taj novac, i upotrijebiće ga da zaustavi ovo jednom zauvjek, rekao je Bouv.

Indeks KBV porastao je za čak 4,2 odsto nakon jučerašnjih vijesti, pošto je prethodno pao za 3,7 odsto.

On dodaje da takav potez banaka podsjeća na 1998. kada se 14 banaka udružilo da spasu dugoročni kapitalni menadžment, spasavajući hedž fond i sprečavajući kolaps globalnih finansijskih tržišta.

– Jasno je da se bankarsko računovodstvo mora revidirati. Banke su iskoristile čitavu gomilu računovodstvenih mogućnosti da predstave lažnu sliku o čemu se radi. Uništili su povjerenje u svoj sistem, rekao je Bouv.

Check Also

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.