Najveći bankroti američkih banaka u modernoj istoriji (Infografika)

Dodajte komentar

Banka Silicijumske doline (Silicon Valley Bank) propala je brzonom svjetlosti a tokom prošle nedelje, dvije druge institucije su se takođe srušile.

Jedna od njih, Signature Bank, treća je najveća žrtva banke u istoriji SAD. Druga je Silvergate Capital, banka koja je najavila da će zatvoriti poslovanje i vratiti sredstva štedišama. Ova banka je bila veoma izložena kripto sektoru.

Iako su američki bankarski regulatori preduzeli hitne mjere kako bi zaustavili rizik od prenosa na druge banke, mnogi se pitaju šta bi se sljedeće moglo dogoditi. Uz podatke Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), grafika koja slijedi prikazuje preko 500 bankrota banaka od 2001.

20 najvećih bankorta banaka od 2001

Posljednji put kada se dogodio veliki bankarski kolaps, uslijedio je talas zatvaranja banaka.

Nakon što su banke krajem 2007. godine prijavile milijarde gubitaka od hipotekarnih kredita, atmosfera je počela da se mijenja. Kako su gubici narasli 2008. godine, to je pokrenulo kolaps banaka u sjenci – institucija koje nisu regulisane kao banke, ali vrše slične poslove. 

Tada su banke i banke u sjenci držale založene hipoteke kao kolateral. U to vrijeme je takođe bilo teško odrediti vrijednost ove imovine. Kreditna kriza podstakla je talas kolapsa banaka.

Evo 20 najvećih bankrota banaka u posljednje dvije decenije:

Šta se sada dešava?

Američki bankarski regulatori pokazali su da ozbiljno žele spriječiti bilo kakve buduće posljedice.

Zajedno, Federalne rezerve, Trezor SAD i FDIC preduzeli su hitne mjere kako bi omogućili svim deponentima Silicon Valley Bank i Signature Bank pristup njihovim sredstvima u ponedjeljak, 13. marta. To je bilo nakon aukcije tokom vikenda koja je rezultirala bez kupca.

JPMorgan Chase, Morgan Stanley i Royal Bank of Canada su među bankama koje su u početku pokazale interes, ali su se povukle nakon provođenja due diligence-a. Sada je zakazana druga aukcija.

Regulatori su preduzeli brze mjere da otplate depozite, navodeći kako su Silicon Valley Bank i Signature također doveli do „sličnog izuzetka od sistemskog rizika“. Iako se obije banke nisu našle na listi sistemski važnih banaka Odbora za finansijsku stabilnost , regulatori su ipak nešto preduzeli.

Zanimljivo, Federalne rezerve su prošle godine napravile procjenu banaka koje će proći recesijski stres test. I Silicon Valley Bank i Signature Bank nisu bile na listi .

Infografika: VisualCapitalist

(Bankar.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *