Wall Street: Bankarski sektor na udaru

Dodajte komentar

Američki indeksi imali su mješovitu izvedbu, a trgovina je bila vrlo nestabilna. S&P 500 pao je za 0,1%, dok je Dow Jones Industrial Average pao za 0,3%. Nasdaq Composite porastao je 0,4%.

Prinosi na obveznice su pali. Prinos na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu SAD-a u ponedjeljak je pao na 3,54%. Trgovci takođe mijenjaju cijene kratkoročnih obveznica gurajući prednji dio krivulje prinosa, budući da su prinosi na dvije godine pali na 3,9%.

Ovakav scenario uslijedio je nakon što su dionice u petak pale, zaokruživši nagoru nedjelju ove godine. Savezni regulatori zatvorili su zajmodavca Silicon Valley Bank usmjerenog na tehnologiju u najvećem bankrotu američke banke od finansijske krize 2008.

Predsjednik Joe Biden obratio se naciji u ponedjeljak ujutro u vezi s previranjima u finansijskom sektoru. Biden je rekao da “poreski obveznici neće snositi nikakve gubitke” i uvjeravao je kupce da će biti zaštićeni. Predsjednik je takođe obećao da će zatražiti od Kongresa i regulatora da ojačaju pravila za banke.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što su regulatori u nedjelju preduzeli vanredne mjere kako bi zaustavili pad u pekarskom sektoru. Ministarska finansija Janet Yellen, predsjednik Feda Jerome Powell i predsjednik FDIC-a Martin J. Gruenberg najavili su da će štediše propale banke Silicijumske doline moći pristupiti svom novcu od ponedjeljka.

Saga o SVB banku imala je potresan učinak na drugu banku: Signature Bank (SBNY) zatvorena je u nedjelju, što je drugi bankrot banke u tri dana. Među mjerama, Fed je rekao da će štediše biti ozdravljene. Stvorio je novi “Program finansiranja banke” koji drugim bankama omogućuje brzo dobivanje gotovine u zamjenu za kolateral, prenosi SEEbiz.

U međuvremenu, loše raspoloženje banaka proširilo se u ponedjeljak na regionalne banke, jer je indeks KBW banke (^BKX) pao gotovo 12%, dok su sastavnice indeksa uključujući Bank of America (BAC), JPMorgan Chase (JPM), Wells Fargo (WFC) i Citigroup (C) spustile vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *